Forskare i USA har studerat schizofrenigener, som förändrar glutamat-1-receptorn, som ökar risken för schizofreni och även andra psykiska sjukdomar.

Den förändrade receptorn gör att ungefär hälften så mycket kalcium frisätts jämfört med normalt. Kalcium påverkar bl.a minne och inlärning.

De har framställt läkemedel, som kan aktivera den felaktiga glutamatreceptorn och som kanske kan bli läkemedel för dessa personer.

Forskarna säger att schizofreni varierar så mycket och att därför kan det krävas många olika typer av läkemedel som korrigerar fel, som inte förekommer hos alla. Det räcker troligen inte med bara en typ av medicin.

Läs mer hos C&EN.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2014-09-11 12:55
En nackdel om schizofrenimediciner tas fram för en liten grupp är att de blir väldigt dyra och dessutom tar det en väldig tid att utvärdera effekten och säkerheten. Så det är inte bara positivt att ta fram läkemedel för en liten grupp.

Ett fel i dagens utprovningar av läkemedel är att effekten utvärderas hos alla. Men om medicinen ger bara effekt åt en liten grupp märks det inte då i dessa tester. Här skulle det behövas kliniska tester som kan upptäcka sådant, som man idag missar.

Du har inte rätt att posta kommentarer