Janssen tog fram det första nya antipsykotikat Risperdal, som detta är en vidareutveckling av

Trevicta depånjektion, som är samma som Xeplion depåinjektion, fast med effekt i 3 månader har fått godkännande av EU, och kan snart finnas hos EU-apotek och även Norge.

Det krävs då bara 4 injektioner per år, men det krävs att Xeplion använts innan.

Läs mer hos Streetinsider.com

Depåinjektionen Invega Trinza med 3 månaders effekt har blivit godkänd i USA.

Det är samma sak, som Xeplion, som finns i Sverige fast effekten varar i 3 månader istället för en månad.

Det är den första 3 månaders depåinjektionen för antipsykotika.

För att få använda preparatet skall Xeplion använts i minst 4 månader.

I en långtidsstudie så fick inte 93 % några psykossymptom.

Läs mer hos Multivu.com.

Kommentar  
Det verkar som fabrikanter satsar på längre effekt än en månad. Det pågår försök med Abilify depåinjektion med 2 månaders effekt. Fördelen är färre injektioner och därmed mindre möjlighet att avbryta medicineringen. För depåinjektioner brukar 20 % avbryta medicinering för tabletter mycket större. Men det kan variera mellan preparat och Clozapine har mindre risk för medicinavbrott än andra preparat.
Nackdelen med långvarig effekt, som 3 månader att det tar tid innan det blir jämvikt i kroppen och det borde ta 9 månader i detta fall. Men depåinjektioner är svåranvända och svårdoserade av den orsaken. Det här är inget preparat man sätter i händerna på en AT-läkare utan det krävs nog lång erfarenhet för att använda det på rätt sätt. I Sverige får 30 % av de med schizofreni depåinjektioner, medan i USA är det 10 % bara.
Ansökan om godkännande i EU är inlämnad för 3 månaders depåinjektionen:

http://www.businesswire.com/news/home/20150820006096/en/Janssen-Submits-European-Extension-Marketing-Authorisation-Application

Tar kanske 2 år för godkännande.
Idag sägs att 50 % av de med schizofreni har symptom trots medicinering. Så 93 % utan symptom med Invega Trinza låter mycket bra. Men man skall minnas att symptomen för de med schizofreni minskar med tiden och att 50 % kanske inte är rätt idag. Siffran kan vara mindre alltså och därmed effekten mindre av Invega Trinza. Men intressant är det.