PureTech

Ett företag i England PureTech har fått pengar för att utveckla schizofrenimedicinen KarXT, som innehåller xanomelin och trospium klorid.

Xanomelin har muskarinerg effekt och effekt mot psykossymptom samt förbättrar kognitionen.

Trospium klorid finns med för att minska biverkningarna av xanomelin. Under nästa år skall göras en studie för att visa att trospium klorid minskar biverkningar och sedan en Fas II - studie. 

Den muskarinerga systemet har visat sig enormt lovande som ett terapeutiskt mål för behandling av schizofreni, men utvecklingsinsatser har begränsats av oro för biverkningar säger företaget.

Läs mer hos London South East.

Kommentar  
Intrssant, låter även hoppingivande för de av oss som lever med melakonin ständigt närvarande i vardagen. Kan kanske bli en lindring, där den nu nuvarande medicinen ger väldigt klen hjälp. TACK Admin för din grävande journalistik i detta ämne.
Xanomelin verkar inte via dopamin utan via en speciell sorts acetylkolinreceptorer. Man ser en tydlig antipsykotisk effekt, men man har inte testat det på tillräckligt många 500-1000 för att effekten skall vara säkrad. Många antipsykotika misslyckas i sluttesterna. Men det finns andra antipsykotika på gång som verkar via serotonin eller GABA. Det börjar komma nya alternativ, som inte verkar via dopamin.

Xanomeline is a muscarinic M1/M4 receptor-preferring agonist that has demonstrated improvement of both positive and negative schizophrenia symptoms in clinical trials. Theoretically, M1 agonism in the prefrontal cortex improves cognition and negative symptoms, whereas M4 agonism in subcortical areas maintains dopamine homeostasis, which is believed to decrease positive symptoms.
Skulle du Admin, kunna beskriva hur det fungerar lite mer , fick inte grepp om det när jag läste. Hur det verkar, vad det är i medicinen som hjälper. Tänker då att dopimin är det som är nu. Är det här pillret en annan form av mekanism eller är det samma.
Verkar ha effekt i FAS 2 med inga extrapyramidala biverkningar eller viktökning:
https://medicaldialogues.in/psychiatry/news/targeting-muscarinic-pathways-in-schizophrenia-is-it-the-next-big-thing-in-psychiatry-75035
Nu ha FAS 1 avverkats för preparatet och det verkade inte ha allvarliga biverkningar. 2017 startar FAS 2 med tester på fler personer:
http://www.businesswire.com/news/home/20161214006313/en/Karuna-Pharmaceuticals-PureTech-Health-Announce-Positive-Results
Det verkar kunna bli rätt mycket magbiverkningar av enbart xanomelin. Det står att den antipsykotika effekten kommer snabbare än vanliga antipsykotika. Trospium har kramplösande effekt på urinblåsan och används mot överaktiv blåsa. Antagligen här skall överaktiv tarm behandlas.