Fisktestet. Vilken sjö är fiskarna fångade? En med schizofreni drar ofta slutsats efter 1 fisk medan det normala är 4-6 fiskar. 

Nyttan av metakognitiv träning mot kognitiva problem vid schizofreni kvarstår i minst 3 år med senare ytterligare fördelar, som uppträder mer än 6 månader efter träningen.

Det var ökad självkänsla och livskvalité som tillkom.

Träningen är inriktad på att dra slutsatser och inte ha för stort förtroende för fel, vilket sker för att minska vanföreställningar.

De som fick metakognitiv träning tyckte att den var mer användbar än annan liknande träning i vardagssituationer.

Läs mer i medwireNews.

Kommentar  
Schizophreniaforum.org skriver om behandlingen dvs den anses viktig;

"Målet med metakognitiv terapi är att minska antalet tankefel som förhastade slutsatser och upprätthålla föreställningar inför bevis att de är fel. Detta sker först genom att göra patienterna medvetna om dessa förvrängda tankemönster-tänkande om sitt eget tänkande, så att säga, och sedan hjälpa dem att undvika sådana kognitiva villospår genom guidade övningar som ofta använder humor."

http://schizophreniaforum.org/laynews/detail.asp?id=2086

Jag har kanske rätt när jag brukar säga att psykiska sjukdomar handlar mycket om feltänk :-)
Man får intrycket att vid schizofreni drar man för snabba slutsatser och på bristfälligt beslutsunderlag. Bevispröva kan vara ett bra råd samt tips om hur många fall krävs för att man skall vara säker på sin sak. En gång är ingen gång.

Det verkar annars vara en mycket intressant behandling detta mot vanföreställningar.