KBT har ganska länge ansetts ha bevisad effekt mot schizofreni och därför rekommenderats.

Forskare har nu analyserat alla undersökningar av KBT mot schizofreni och kommit fram att behandlingen inte verkar ge effekt mot positiva och negativa symptom.

Läs mer hos BJPsych.

Kommentar  
Jag tror inte att kbt funkar mot psykos...... jag tror psykosen är en biologisk kraft även om den kan utlösas av stress och en radda med saker......
Det kan vara placebo.
Om schizofreni är en inflammation så borde det inte funka med KBT.
PsychCentral har en artikel om detta. Där står:

With this evidence, the current government policy which mandates this treatment for all patients with schizophrenia in England and Wales needs to be reconsidered,

Samma sak gäller nog också Sverige.


http://psychcentral.com/news/2014/01/04/cbt-appears-to-offer-little-benefit-for-schizophrenia/64097.html
KBT grundar sig väl på antagandet att schizofreni har psykologisk orsak. Det är kanske därför det inte fungerar.
KBT har sagts ge 30-50 % minskning av positiva symptom och vara ett alternativ för de med kvarstående symptom trots antipsykotika. Så den har aldrig ansetts vara högeffektiv utan vara främst viktig för att man inte lider av symptomen lika mycket som tidigare. Den effekten kan ju fortfarande finnas trots att symptomen inte minskas.

En starkare variant av KBT befinner sig under utveckling och den skall också kunna förebygga psykoser, vilket denna KBT inte gav. Kanske det faktum att den starkare KBT:n ger effekt mot återfall i psykos tyder på att den verkligen har effekt.

http://www.viska.se/index.php/ny-behandling/4990-effektivare-kbt-mot-psykoser-kommer-snart