placebo

Placeboeffekten har under de senaste årtiondena ökat stadigt i kliniska studier av antipsykotika.

Det visas i utvärdering av kliniska studier från 1960 till 2013 där schizofreni eller schizoaffektiv behandlats med antipsykotika (både typiska och atypiska).

Ju senare studierna gjorts, desto större placeboeffekt, och desto svårare att visa statistiskt effekt av läkemedlet som undersökts då skillnaden mellan dem som fått medicinering och dem som fått placebo minskar.

Förvånande är att antalet tillfällen patienterna träffade läkare eller terapeut inte påverkade placeboeffekten.

För att minska placeboeffekten bör patienterna vara så sjuka som möjligt och tidsperioden för studien bör vara 8-12 veckor.

Läs mer hos Läkartidningen.

Kommentar  
Börjar misstänka att ökad placeboeffekt kan bero på att psykosociala behandlingar används allt mer. Den grupp som får placebo får då bättre effekt. Sedan kan folk via internet få information, som kan minska symptom. Folk med schizofreni blir allt bättre på att själv vårda sin sjukdom.
Felet alla gör när dessa studier diskuteras är att man översätter inte problemet i läkemedelsutprovningar till den kliniska vardagen.

De säger att när man skall utprova nya antipsykotika så måste man ha personer, som har väldigt kraftiga symptom för att bevisa att antipsykotikan har effekt. Men det måste betyda också att det är svårt att bli kvitt lindriga psykossymptom med antipsykotika och att man måste använda andra behandlingar som psykosociala behandlingar för att bli kvitt dem.
The Mental Elf har en analys av detta. De menar att skillnaden kan vara större än denna studie visar, eftersom läkemedelsföretagen inte publicerar misslyckade studier ofta dvs studier med hög placeboeffekt, så att antipsykotikan inte får effekt:

http://www.thementalelf.net/publication-types/meta-analysis/placebo-versus-medication-for-psychosis/
Det finns risker med att rekrytera sjukare patienter till utprovningar, eftersom man då kan få personer som inte får effekt alls av antipsykotika. De menar att när man testar antipsykotika skall man välja sjukare och också berätta att de kan få sockerpiller, så förväntningarna inte är så stora. Men som sagt risker finns med den strategin också.
Gamla tiders neuroleptika var som ett slag i huvudet.
Schizophreniaforum.org har en artikel om detta. Säger att det finns bevis för att de som testar nya antipsykotika är friskare än vad man var förr.

http://schizophreniaforum.org/new/detail.asp?id=2110
Att antipsykotikan ger sämre egentlig effekt sätter fokus på preparat med starkare effekt, som Clozapine, Zyprexa, Risperdal och Solian. Fortsätter trenden kan det bli som i Kina att alla får det starkaste preparatet Clozapine.
Viktigt att minnas att det man mäter är psykossymptom, som påverkas av miljöfaktorer t.ex stress och hur folk uppträder mot en. Om miljöfaktorer som ökar psykossymtom minskar, så ger antipsykotikan sämre effekt eftersom symptomen är mindre. Idag används också psykosociala behandlingar som minskar psykossymptom och lindrar sjukdomen. Sedan använder man idag sömnmediciner och antidepressiva flitigt. Sömnmedel kan säkert minska psykossymptomen genom att man slipper vaka och bli extra paranoid. Troligen kommer antipsykotikan forsätta att få högre placeboeffekt.

Sedan idag så är noceboeffekten mindre, därför att doserna är lägre och de ger mindre darrningar, stelhet och skakningar. Kan göra folk positivare till antipsykotika än förr då användes t.ex Haldol i doser på 20-30 mg, medan idag använder man 2-4 mg. Det var mycket mer biverkningar förr och obehagliga saker att uppleva, som rastlöshet och myrkrypningar, som kändes som att sitta i en myrstackmed myror som kröp överallt.