Personer med schizofreni, som är medicinerade, har 40 % mindre sömnspindlar, som är en sekund långa EEG oscillationer.

Ju större brist på sömnspindlar ju mer positiva symptom kan man ha. Minskning av sömnspindlar korrelerar med en minskning av sömnens förbättring av minnet.

Om personer med schizofreni får sömnmedlet Lunesta (eszopiklon - samma grupp som zopiklon), så ökar sömnspindlar och sömnens minnesförbättring normaliseras.

Det diskuteras också om ökningen av fetma hos normal befolkningen beror på sömnbrist.

För varje två timmar man är vaken krävs det en timmes sömn för att bearbeta informationen under vakenheten.

Sömnen har förutom betydelse för minnet också betydelse för infektionsförsvar och hormonerna.

Att ta en tupplur kan vara lika effektivt för minnet som 6 timmars sömn.

Läs mer i Scientific American.

Kommentar  
Lunesta är nästan samma sak, som Imovane/Zoplikon.

Zoplikon består av en höger-zoplikon och en vänster-zoplikon molekyl. Lunesta är höger-zoplikon.

Har läst att zoplikon också ökar sömnspindlar. Så Imovane/Zoplikon kan kanske vara det bästa sömnmedlet vid schizofreni med dagens kunskap.
Intressant att sömnen är så viktig för oss med betydelse för minne, infektionsförsvar och hormoner. En studie har visat att sömnmedlet Lunesta som förbättrade sömnens effekt på minnet liknar Zoplikon eller Imovane. Tydligen är sömnförsämring kopplat till positiva symptom också. I Sverige så rekommenderas nog främst Zoplikon eller Zolpidem vid sömnproblem vid schizofreni. Kanske kan de eftersom de liknar Lunesta också förbättra sömnens minnesförbättring. Före min första psykos, så kunde jag inte sova på ett par dygn. Man undrar vad som hade hänt om jag hade haft Lunesta, så jag hade kunnat sova normalt. Hade jag då sluppit psykos och schizofreni kanske? Vid psykos får man ju en minnesförsämring och särskilt av närminnet.
Tummen upp :)