rökning

3 nya studier tyder på att rökning ökar risken för schizofreni

En studie som är gjord via svenska register och på svenskar visar tydligt att rökning ökar risken att få schizofreni mellan 2-3,5 gånger.

De som rökte mer hade större risk än de som rökte mindre och kvinnor som slutade röka under graviditeten hade mindre risk än de som fortsatte.

Släktingar jämfördes och de som rökte hade större risk att få schizofreni än de som inte gjorde det.

Det finns också schizofrenigener, som sitter i ett område, där nikotinreceptorn finns.

Forskarna säger att minskad rökning kan göra att färre får schizofreni och att schizofreni kan snart läggas till listan av sjukdomar, som rökning kan framkalla.

Från Schizophreniaforum.org.

Ytterligare två studier har kommit som stöder att rökning ökar risken att få schizofreni och chansen att rökning ger schizofreni är större än att den inte gör det. Från  Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
Jag förstår inte riktigt dem som är rökare och samtidigt går ut och joggar.
The Mental Elf skriver om denna studie:

http://www.nationalelfservice.net/mental-health/schizophrenia/smoking-and-risk-of-schizophrenia-new-study-finds-a-dose-response-relationship/
Rätt viktigt att utreda detta så att man kan gå ut med varningar t.ex de med schizofreni, bipolär eller andra psyiska sjukdomar i släkten bör kanske inte röka. Nikotin förbättrar kognitionen som kan vara nedsatt före insjuknandet, därför är jag överraskad över riskökningen. Skulle nog gissat tvärtom nästan.
Mycket intressant att rökning kan framkalla schizofreni. Man trodde på något sätt att rökning gav lungcancer men inte att det skulle ge psykisk sjukdom.
Tror inte på den här teorin.
Om alla rökte i Sverige skulle schizofrenin öka 2-3 gånger. Nu röker väl bara 15 %, så det blir 30-45 % fler. Det skulle minska en del om rökningen upphörde. Men sedan är ju frågan hur snusningen inverkar, många snusar i Sverige.