Finns det något utrymme för Arga Doktor?

Mer
11 år 3 månader sedan #546894 av Graatass
Här är en länk till ett formulär som man kan fylla i, om man vill bidra till SvT:s nya program Arga Doktor:
[url:rn7ooeji]http://www.svt.se/arga-doktorn/vill-du-vara-med-i-arga-doktorn-1[/url:rn7ooeji]

Den självklara frågan, om ens åsikter eller problem kommer med i programmet, borde vara: blev det någon förändring?
Den senaste nyheten, igår, var ju att Thomas Quicks försvarsadvokat Claes Borgström, inte fick någon varning från Advokatsamfundet, utan friades. Fastän han i mejl till Göran Lambertz förklarade sin egen klient som skyldig, men utan bevis. Vem vill bli försvarad av en försvarsadvokat som anser en skyldig, men som inte ens kräver objektiva bevis i rättegången?
Lex Sara, hur gick det med den lagen?
Vad hände efter avslöjandena om Carema?
Sverige är ett litet land och alla sitter i samma båt. Så har man tagit fan i båten, så är det bara att hoppas på att alla ska åka åt samma håll. Som det sas under andra världskriget: "En Svensk Tiger".
Och massmedia har meddelarskydd, vilket ska skydda den svagare, individen och ibland även offret, från repressalier, hot eller hämnd.
Och, som sagt, Sverige är ett litet land. Så det brukar inte ta så lång stund tills man kommit på varifrån uppgifterna kommer. Det brukar räcka med uteslutningsmetoden. Och den som sig i leken ger, får leken tåla. Eller blir utesluten, utfryst och isolerad. En hård bestraffning i det gamla Sverige, där det var kallt ute och trångt omkring den öppna elden i huset.

Det borde ju finnas gott om verksamheter i Sverige som redan tar vara på den utsattes, patientens eller klientens, intressen. Läkare, sjuksköterska, psykolog, terapeuter och all annan vårdpersonal. Människor som arbetar i olika sociala verksamheter, som i kommuner, landsting och verksamheter som har anknytningar till vård och omsorg. Socialstyrelsen, Patientnämnden, patienternas intresseföreningar och andra idéella verksamheter som har patienten í centrum som devis och målsättning.
Sedan finns det förstås en hel del företag, stiftelser och andra organisationer, till de bör massmediaföretagen räknas som vill skapa uppmärksamhet och förståelse omkring en dysfunktion, sjukdom, skada eller annat tillstånd av ohälsa, psykisk eller fysisk eller både-och. Ofta kommer ju det "holistiska synsättet" upp, som vill se både kropp, själ och ande.
Andra verksamheter i samhället gränsar till vård och omsorg, som t ex Överförmyndarnämnden och Kronofogdemyndigheten. På lite distans bör nog också utryckning av t ex ambulans, brandbilar, polis, övervakning och väktare ha en viss, om än, begränsad, betydelse, när det handlar om akuta situationer.
Alla politiska och religiösa förbund och nätverk vill också vara med och förändra och förbättra för människor som lider av ohälsa eller dysfunktion av något slag.
Så finns det de mer kommersiella företagen, som läkemedelsindustrin, apoteken och de som tillverkar olika naturmedel eller alternativa metoder för att finna fram till hälsa och ett meningsfyllt liv.
Det finns säkert andra jag har glömt, men vi som lever med hundar och andra sällskapsdjur, vet att djurens hälsa också ofta är vår egen. Det finns servicehundar, tjänstehundar och hundar som betyder både trygghet och t ex ökar dosen av oxytocin. Och katter håller säkert också många ensamma sällskap.
Men så finns det förstås även de som har både familjer och vänner som då och då hör av sig och hälsar på. Inte att förglömma. Så det borde finnas människor som också är uppmärksamma när problem uppstår...
Mer
11 år 3 månader sedan #546897 av Geta
I ett par dar har fallolyckor varit på tapeten i radio. Fler personer dör i fallolyckor än i trafiken. Idag var det en gammal sjuksköterska som uttalade sig om att äldre personer i för stor utsträckning får blodtryckssänkande mediciner med yrsel som följd. Hon menade att gamla med stela kärl mår bra av att ha lite högt blodtryck. De kan inte ha blodtryck som en tjugoåring. Hon ondgjorde sig också över kolesterolsänkande preparat som ger kraftig värk. Det verkar som det är svårt att vända den här skutan med övermedicinerade äldre människor.
Mer
11 år 3 månader sedan #546912 av Admin1
Jag tror att Arga doktorn har stor chans att tillhöra de mest populära TV-programmen och något lika populärt som Plus, Veckans brott, Efterlyst eller liknande. Sedan kommer det helt klart bli de äldres favoritprogram, eftersom de är stora vårdkonsumenter och vill lära sig att undvika minorna inom vården.
Mer
11 år 3 månader sedan #546931 av Graatass
Ja, jag tror också att det kan bli ett mycket populärt program. Likt det som Heineman, eller hur han nu hette, som var "radiodoktorn" förr. Sedan har ju, som du, Geta, skriver, flera andra program tagit upp liknande frågor. Själv har jag en nära anhörig som inte fick sitt insulin, bara för att hon inte stod med på en viss "lista". Självklart bad man sedan så mycket om ursäkt, men hade vi anhöriga inte lagt märke till det, eller inte varit på besök på just den dagen, så fanns risken att insulinet uteblivit i flera dagar. Självklart så skyller man genast på att "det var så mycket att göra och vi hade så många patienter", men undrar just vad som hade hänt om insulinet uteblivit i flera dagar? Vilket kunde ha lett till en akut situation, med ambulanstransport till närmaste sjukhus, väntan på behandling och kö, när många andra så här vintertid, snö och halt, kommer in till akutintaget. Vem är det som tjänar några pengar på det, kan man undra? Ska skattebetalarna stå för kostnaderna, när ett privat vårdföretag inte har tillräckligt med personal?
Visst skulle det kunna bli en fråga för Arga Doktorn, men jag är mer intresserad av förebyggande åtgärder, innan olyckan har inträffat, än ursäkter, förklaringar och "det här får verkligen inte inträffa igen". Och så gör det det, ändå...
  • vnv
  • Besökare
  • Besökare
11 år 3 månader sedan #546957 av vnv
Radiodoktorn tog väl livet av sig för några år sedan?!
Han är åtminstone avliden och det var allmänt känt att han led av återkommande depressioner...(precis som undertecknad...)

/vnv :!:
Mer
11 år 3 månader sedan #546960 av Geta
Doktorer mår inte alltid så bra själva. Sedan söker de inte vård i tid.