Förenade Humanisterna lämnar Förbundet Humanisterna.

  • Graatass
  • Graatass Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Guldmedlem
  • Guldmedlem
Mer
18 jan 2013 20:41 #552917 av Graatass
Ur Förbundet Humanisterna har man nu bildat en ny humanistisk organisation: Förenade Humanister. En länk till deras debattinlägg i Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt: [url:30n93iv8]http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/humanism-ska-inte-vara-anti-religion_7838410.svd[/url:30n93iv8]
Med mitt "tyckande" om vad Humanismen har blivit i det västerländska samhället:
Arten Människan som "Skapelsen Krona" är en vanföreställning som Vetenskapsreligionen har fortsatt att anamma, fastän vi idag kan se en värld genomsyrad av händelser efter Kolonialismen, Slaveriet, det första och andra världskrigen, rovdriften av den natur som vi ska överlåta till kommande generationer människor, djur och andra levande varelser i framtiden. Samt en miljöförstöring som hänger intimt samman med både människornas s k "välfärd" och befolkningsökning. Där politiker och andra makthavare med varm hand överlåter framtida problem åt ett "öde", eller att framtida levande varelser ska rena vatten, odlingsbar jord och luft som fortfarande går att andas med lungorna, till de som man samtidigt ger oss som lever nu den enda "Livets Mening" som kan tolkas ateistiskt, agnostiskt eller nihilistiskt. Samtidigt hoppas vi, helt naivt och anspråkslöst, att framtida generationer människor ska ta till sig det som vi idag arkiverar, konserverar och restaurerar till deras behov av kunskap, vetenskap, kreativitet och, sist, men inte minst: samvete. Idag dödas vilda djur, som t ex Vargen i Sverige, med den sagoanknytningen att farliga och vilda rovdjur ska förföljas, plågas och utrotas. Arbetarrörelsen var den sista rörelse som levde kvar i föreställningen om en värld som ska dela allt lika åt alla människor. Men även Arbetarrörelsen hamnade i den fällan, då de måste välja; arbete åt alla, eller en livsduglig miljö, också för framtida generationer människor på planeten Tellus. Hela västvärlden lever idag med "Visionen" om att också framtida generationer människor ska leva i ständig ökad ekonomisk vinst, utan att ifrågasätta varifrån denna"vinst" kommer. Och vad som kommer att bli över, när all "vinst" är transformerad till avfall, sopor, miljöförstöring och rovdrift på vår allas naturs resurser.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
18 jan 2013 22:53 #552931 av Geta
Var står Christer Sturmark ordförande för förbundet Humanisterna när det gäller detta?
Björn Ulveus är också aktiv medlem i Humanisterna.
forenadehumanister.se/2013/01/17 ... d-grundat/

Be Logga in ansluta till konversationen.

  • Graatass
  • Graatass Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Guldmedlem
  • Guldmedlem
Mer
19 jan 2013 08:57 #553010 av Graatass
Hej Geta och alla andra! Jag tror att Förenade Humanisterna går emot eller tar avstånd från de som länge funnits i ledningen för Förbundet Humanisterna, dvs bl a Christer Sturmark och Björn Ulvaeus. Dit hör nog också sångerskan Eva Dahlgren. Nyligen var det en artikel, bra skriven, om Björn Ulvaeus egna tillämpning av Ateism:
[url:3m29g1zx]http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/ateisten-som-finner-ro-i-kyrkan[/url:3m29g1zx]
Det finns säkert flera konventionella eller traditionella kristna troende, bekännande kristna, med både dop och konfirmation i sin CV, och som egentligen är "mindre kristna" än Björn Ulvaeus säger sig vara. Och när ABBA och Eva Dahlgren sjunger om änglar i sina texter, kan det vara svårt att förstå hur de förklarar sina änglar i en ateistisk metafysik. Själv ställer jag mig frågande intill de människor som säger sig vara ateister eller agnostiker, men ändå köper TRISS-lotter eller spelar spel om pengar där slumpen spelar in. Hur kan de tro att de kommer att vinna?
Letar efter en speciell blogg, skriven av en kvinna, som just ifrågasätter om Björn Ulvaeus verkligen är ateist, och inte troende kristen, innerst inne?
Minns hur författaren Lars Gustafsson förklarade sig vara skeptiker, tills han konverterade till Judendomen. Där han, vad jag vet, fortfarande befinner sig.
Men Förbundet Humanisterna gör i alla fall de kristna en tjänst, som skapar en debatt som de själva inte verkar kunna åstadkomma. Och Livets Ord har väl flyttat sin verksamhet till Israel?

Be Logga in ansluta till konversationen.

Likartade ämnen

Trådens ämneRelevansDatum för senaste postning
Tycker det är dåligt att folk inte lämnar tillbaka filmer!1torsdag, 22 Maj 2014
lillebror som lämnar huset1söndag, 17 september 2006
Snart lämnar jag Viska1måndag, 08 juli 2013
Om man byter stad inom Sverige, lämnar dåvarande psyk1lördag, 25 november 2017
Jag lämnar er nu ! =)1tisdag, 27 juni 2006
Sidan laddades på: 0.389 sekunder