Vad säger ditt kylskåp om dig?

Mer
8 år 7 månader sedan #762472 av Geta
I min barndom gjorde man långfilen själv. Vi åt den bara på sommaren (inte jag). Den kallades
tätte. Den ska ha varit gjord på tätört som fanns att köpa på apoteken. Man hade en kultur,
där man hällde i ny mjölk hela tiden. Lite som surdegsbakandet idag.

www.faktoider.nu/pinguicula.html
Mer
8 år 7 månader sedan #762481 av Nissegossen
Min mormor bodde på en bondgård och där hade hon tillgång till mjölk direkt från kon och hon satte filbunke och fick hon tag i råmjölk blev det kalvadans. sv.wikipedia.org/wiki/Kalvdans sv.wikipedia.org/wiki/Filbunke

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
8 år 7 månader sedan #762482 av Geta
Hemma kallades den kalvost. Har en gång blivit serverad den med kardemumma som smaksättning.
Det var gott.
Mer
8 år 7 månader sedan #762491 av Nissegossen
Frågan är, är det samma som ostkaka? sv.wikipedia.org/wiki/Ostkaka

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
8 år 7 månader sedan #762544 av Geta
Nej, kalvost och ostkaka är inte samma sak. Kalvost är väldigt slät och görs på råmjölk.
Där jag kommer ifrån har det inte varit vanligt med ostkaka som i Småland.
Mer
8 år 7 månader sedan #762581 av Nissegossen
Tja, jag har nog fått smaka båda i min ungdom. Fast numer kommer jag inte ihåg hur kalvadans smakade. Ang stavningen är det dialektalt från Skåne.

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum