Syster som inte vill ha hjälp!

Mer
16 år 3 månader sedan #99613 av bebis
Well, så hittade man hit till slut. Äntligen ett ställe för anhöriga. :-)

Hur gör man för att hjälpa någon som inte vill ha hjälp? I det här fallet är det min syster. Men för att ta hela historien från början (befarar att detta kan bli långt);

Mamma har "alltid" varit psykiskt sjuk, iaf hela mitt liv. Det var tydligen iom min födelse som det tog riktig fart dock, med en allvarlig förlossningspsykos. Hon blev inlagd och behandlades med bl.a. ECT, och det var pappa och min faster som hade hand om mig första tiden i mitt liv.
Det jag kan minnas av min tidigaste barndom var att mamma ofta blev väldigt arg på mig och min (yngre) syster, ofta utan anledning. Minns inte hur många gånger vi sprang och gömde oss när hon blev så där arg.. Vi brukade alltid berätta för pappa om hon slagit/dragit i håret/skrikit fula ord när han kom hem från jobbet. Men dock, eftersom mamma var så manipulativ fick hon det alltid till att det var vi som ljög och var onormalt jobbiga barn, och pappa trodde henne.
Senare blev det mer jobbigt, mamma blev sjukare och las in på psyk i flera omgångar. Allt hon sa och gjorde under sina "dåliga" perioder vill man bara inte minnas.. Men det gick ofta ut på att jag var Anti-Krist och att det var mitt fel att hon blivit sjuk (förlossningspsykosen). Jag var en h*ra som inte fattade något alls och blabla... Trodde själv länge att jag verkligen var så där värdelös, vilket ledde till en hel del mindre bra val i livet.. Hur som, mamma fick till slut diagnosen Shizoaffektivt syndrom, och hon har äntligen fått medicin som fungerar bra på henne. Synd bara att det skulle hinna påverka 25 år av mitt liv.. <!-- s:-( --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_sad.gif" alt=":-(" title="Sad" /><!-- s:-( -->

Men NU handlar det alltså om syster. Senaste tiden har hon verkligen inte verkat må bra. Vi har inte haft så mkt kontakt på många år, eftersom jag i princip inte bott hemma sen jag var 16. Men så här i höstas hörde hon av sig och ville träffas, gå på bio och så. Jättekul tyckte ju jag, förstås. Vi pratade en del, hon hade lite jobbigt hemma (hos mamma och pappa) och ville flytta till eget. Jag erbjöd henne att sova hos mig ett par nätter om hon skulle behöva det, för att komma ifrån lite.
Men så.. Ringde hon en dag, och undrade om jag ville henne illa, om jag ville förstöra hennes liv och blabla. Jag fattade verkligen ingenting. Sen började hon skicka mail till mig. Dessa mail var fyllda med de mest bizarra påståenden; jag var ute efter att se henne död, jag hade förstört hennes liv, jag hade sabbat hennes förhållanden, jag hade skickat folk som skulle skada henne... Jag försökte få henne att förstå att jag inte vill henne något illa alls, men då svarar hon med att kalla mig "sjuk och pervers som låtsas bry mig".. Hon skrev även att jag inte fattar vad riktiga problem är (jojo) och att det enda jag duger till är att ligga på rygg och få k*k... Att ta upp allt som stod i malen skulle ta extrem plats, men det var verkligen helt rubbade anklagelser fullkomligt tagna ut luften.
Har till slut valt att inte svara mer på hennes mail, eftersom de tydligen bara blir värre och grövre ju mer jag försöker hjälpa henne. Har pratat med mina föräldrar (hon bor hemma hos dom) om att hon måste få komma till psyk och få ngn att prata med, men dom verkar inte klara av att ta tag i det här. Pappa är även livrädd att hon ska skada sig själv om dom försöker tvinga henne, och han vill absolut inte att hon ska tvångsvårdas.
Ja är ju såklart sjukt orolig, eftersom man sett mamma och hennes sjukdom, och det är uppenbart att lillasyster inte alls mår bra. Och eftersom hon skrivit att hon vill ta sitt liv, och tror att alla är "ute efter henne" så vore kanske tvångsvård det bästa ändå? Men jag vet inte..

NÅGON som har lite råd och tips att komma med?
Mer
16 år 3 månader sedan #99623 av Nissegossen
Jag är nu inte anhörig och vet inte riktigt hur du skall bete dig. Det finns en bok för de anhöriga och jag skall försöka plocka fram den. Sedan finns det ju den möjligheten att du visar på den här sidan för din syster och låter henne förstå att hon inte är ensam. Skickar några länkar med text där du får lite att läsa. Jag vet inte om dessa länkar kan hjälpa dig, men det är i alla fall ett försök!
Kram! Nisse

www.viska.se/index.php/nyheter/10-sjaelvhjaelp

www.bokborsen.se/Rydin,+David++- ... 4076_1.htm

www.omschizofreni.se/patient_anhorig/index.html

Boklänk[/url:1wt8uznd]

www.pion.se/bkvpion/bkvpion.exe/r3373

www.omschizofreni.se/aktuellt/index.html

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
  • Jocke
  • Offline
  • Jubelhedersmedlem
  • Jubelhedersmedlem
  • raka spåret är enklare än kringelikrokar!
Mer
16 år 3 månader sedan #99625 av Jocke
Du har ju själv antytt att du kanske inte ska bry sig så mycket om din forna familj. Men försök styra kontakterna till att bara gälla bra saker, ngt som du orkar med. Känn inget dåligt samvete över vad du hade kunnat göra annorlunda.

Morsan undrar varför jag blev schizofren, dem har fått ställa upp som extraresurser när psykiatrin inte riktigt har tid med mig. Det har ansträngt vår förhållande gradvis, så jag har beslutat mig för att vara mindre bekväm med vården och anlita deras resurser i högre grad, dem har visserligen erbjudit dessa extraresurser tidigare, men mina kognitiva brister gör att jag orkar inte alltid ta saken i egna händer.

En sak du kan göra, är att skicka tillbaka hennes mail, med en brasklapp om att du tog illa vid dig av hennes anklagelser. Skicka bara helt kort!
Eller säg till henne, att du ställer upp på henne om hon söker hjälp.

Vars är världen på väg?
Mer
16 år 3 månader sedan #99626 av bebis
Nissegossen,

Thanx för länkarna, ska kika igenom dom! :-)
Tyvärr är ju en stor del i problemet med syster att hon också vuxit upp med en psykiskt sjuk förälder. Hon, liksom jag, vet ju vad det handlar om. Och jag tror tyvärr att hon så intensivt vägrar att söka hjälp för att "inte vara som mamma".
Hon har btw varit in till akuten för att hon "behövde prata med någon så hon inte skulle bli galen", men väl där pratade hon sig ur hela situationen. Hon har även fått ngn sorts panikattack på bussen, men när ambulanspersonalen kom så snackade hon sig ur att åka till sjukhuset. Igen. Så det är verkligen jättesvårt, hon vill ju verkligen inte kontakta psyk själv..
Mer
16 år 3 månader sedan #99631 av bebis

Jocke skrev: Du har ju själv antytt att du kanske inte ska bry sig så mycket om din forna familj. Men försök styra kontakterna till att bara gälla bra saker, ngt som du orkar med. Känn inget dåligt samvete över vad du hade kunnat göra annorlunda.

Morsan undrar varför jag blev schizofren, dem har fått ställa upp som extraresurser när psykiatrin inte riktigt har tid med mig. Det har ansträngt vår förhållande gradvis, så jag har beslutat mig för att vara mindre bekväm med vården och anlita deras resurser i högre grad, dem har visserligen erbjudit dessa extraresurser tidigare, men mina kognitiva brister gör att jag orkar inte alltid ta saken i egna händer.

En sak du kan göra, är att skicka tillbaka hennes mail, med en brasklapp om att du tog illa vid dig av hennes anklagelser. Skicka bara helt kort!
Eller säg till henne, att du ställer upp på henne om hon söker hjälp.


Har ju gjort precis så, i det sista mailet jag skicikade skrev jag att jag verkligen bryr mig och vill hjälpa, men att jag tar illa upp av det hon skriver och att det är skitsvårt när hon beter sig som hon gör.
Är ju även själv rätt skraj att "fastna" i det här, med tanke på hur allt var med mamma tidigare så känns det här nästan som en upprepning av det. För hur väl jag än vet att hon mår dåligt, så känns det ju även apajobbigt att bli anklagad av en nära anhörig (igen) för att ha förstört dennes liv.
Mer
16 år 3 månader sedan #99632 av Nissegossen
Jag kommer inte ihåg vad boken heter som gör att man som anhörig kan övertyga en psykisk sjuk person att söka hjälp. Admin har säkert svaret!
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig så mycket! Jag bor ju i GBG så jag kan inte tipsa dig om läkarkontakter om du inte bor i Närheten.

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum