Erik Erikson har utvecklat en psykosocial stadie teori som belyser hur folk utvecklas under olika delar av livet. Vid schizofreni kan man få problem vid vissa stadier i utvecklingen, vilket kan användas för att ge en särskilt inriktad psykoterapi.

I stadiet identitet kontra rollförvirring som sker i tonåren kan problem uppstå vid schizofreni och detta stadium anses vara en upprepning av ett tidigare potträningsstadium i barndomen, som man också kan ha haft problem med.

Nästa stadium intimitet kontra isolering är också ett problem vid schizofreni, eftersom flesta lever ensamma förmodligen på grund av symptom och alienering.

Detta stadium är en upprepning av det första stadiet Tillit kontra misstro, som är det första stadiet i barndomen och misslyckande i barnstadiet kan vara orsaken till misslyckandet i stadiet intimitet kontra isolering.

Psykoterapin vid schizofreni skall främst vara inriktad på det första stadierna i livet som tillit kontra misstro samt pottträningsstadiet som kallas för autonomi kontra skam och tvivel.

Läs mer hos Brain Blogger.

Kommentar  
Det första stadiet Tillit kontra nisstro är nog viktigare vid schizofreni. Det kan ha brustit vid amningen om kontakten inte följde barnets behov av mat och närhet, samt om seprartioner förekom från modern under det första året. Jag tror själv att mina problem uppstod då eftersom mamma inte ammade mig och dessutom blev sjuk en längre period då jag var spädbarn.

I potträningsfasen är det lätt att utveckla tvångsmässiga beteenden om den träningen blir för hård.

Eriksson är utvecklingspsykolog, men har mycket gemensamt med psykodynamiken.
Okay! Tack Geta!
Att känna främlingsskap och att känna sig utanför.
Vad betyder alienering?
Jag vet att du är emot all sorts psykoterapi förutom KBT, Admin1.
Nu gäller det bara att bevisa att denna typ av psykoterapi har effekt, men jag måste säga att jag tvivlar innan det finns bevis.
Väldigt intressant! Kan man ha blivit schizofren för att man har blivit för strängt pottränad före ett års ålder och lärt sig att skämmas.