En psykiater från Västsverige som haft en intim relation med en patient och som använt nakenkramar som behandlingsmetod förlorar sin legitimation.

Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat.

Läs mer i Läkartidningen.

Bup i Malmö fick inte plats med slutenvårdpatienter som därför tvingades sova i ett tv-rum.

Ivo konstaterar nu att överbeläggningen stred mot sjukvårdslagen.

Läs mer hos Dagens Medicin.

Hannes Qvarfordt

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver sociologen Roland Paulsen hur en patient med kroniskt trötthetssyndrom har fått upprepade avslag på sina ansökningar om sjukpenning, trots att hon vid överklagan har fått rätt i förvaltningsdomstolen.

Den avgörande frågan har varit Försäkringskassans krav om ”objektiva undersökningsfynd”.

Domstolen har slagit fast dels att kravet saknar stöd i lagstiftningen, dels att det inte vid alla ohälsotillstånd går att ta fram objektiva fynd.

Läs mer i RSMHBloggen.

Ett skifte från skyldigheter till rättigheter i svensk socialtjänstlag är nödvändigt för att säkra en godtagbar levnadsstandard för människor med långvarig psykisk ohälsa.

Det skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, Riksförbundet för social och mental hälsa.

Läs mer i Altinget.

Under en performance, eller en livemålning, i kulverten på Gävle sjukhus i måndags, målade konstnären Fatima Moallim ett konstverk på en av väggarna i den ombyggda delen.

Målningarna väcker nu många reaktioner på sociala medier hos Gävleborna.

Många personer på sociala medier är skeptiska till konsten och framförallt handlar argumenten om att väggen som konsten är målad på bland annat är en transportsträcka in till psykiatrin.

Läs mer hos SVT Nyheter.

Jörgen Thorn ger i Skaraborgs Allehanda 20/9 inga klara besked om den psykiatriska verksamheten ska finaniseras.

Hur Thorns sjukvårdsledning egentligen planerar sjukhusets verksamhet är ofta höljt i dunkel, och endast möjligt att härleda i efterhand.

Vuxenpsykiatrin i Skaraborg har under många år lidit av personalbrist – 7 psykiatrer för Skaraborgs 260 000 invånare som sämst för några år sedan – vilket i många budgetar generat ett ”plusresultat”.

Läs mer i Skaraborgs Allehanda.