Det har gått tjugo år sedan riksdagen år 1994 beslutade att avsluta den 130-åriga epok då att allvarligt psykiskt sjuka »vårdades« på institutioner som sinnessjukhus och mentalsjukhus.

Beslutet bör ses som en stor socialpolitisk och humanitär reform.

Läs mer i Läkartidningen. 

Kommentar  
Ett sätt att förbättra psykiatrin kan vara att förstatliga den och då även den kommunala. Bra med statligt tvångsvård och rättspsyk. Troligen skulle kvalitén och samordningsproblemen minska. Idag har psykiatrin 4000 vårdplatser, men när antipsykotika inte fanns så var vårdplatserna inom psykiatrin 33000.
Felet när förbättringar av psykiatrin diskuteras är alltid att det skall till fler vårdplatser. Det löser inga problem utan det som krävs är att ge alla effektiva behandlingar som finns. Om man gjorde det så skulle vårdplatserna kunna minskas ytterligare. En stor del av vårdplatserna upptas av personer som avbrutit medicineringen och det är också delvis orsak till behovet av gruppboende. Det här är ett stort problem som kräver en lösning, även om svensk psykiatri är oändligt mycket bättre än den amerikanska psykiatri är på denna punkt, liksom även på andra saker. Amerikansk psykiatri är väldigt bra på forskning, men usel på att ge vård.

Jag brukar säga att Scientologerna är psykiatrins bästa vän. Om alla lydde scientologernas råd och slutade med antipsykotikan, så skulle vårdplatserna behöva fördubblas och säkert också gruppboendena. Så Scientologerna vill omedvetet göra psykiatrin dubbelt så stor och betydelsefull som den är idag.
Tror att psykiatrins betydelse är överreklamerad. En med schizofreni har idag 2 % av sin tid kontakt med psykiatrin, men är friskare än vad man var på mentalsjukhusens tid då man var 100 % av sin tid inom psykiatrin.

Problemet psykiatrin har är att medicinerna har halvbra effekt hos de flesta och löser inte allas problem. Bättre mediciner är ett måste. Sedan får inte alla de psykosociala behandlingar de behöver och där kan det ske förbättringar. Att satsa på ACT-team med uppsökande vård för de sjukaste är viktigt, sedan tidig upptäckt och behandling. Kanske kan det snart gå att förebygga schizofreni.

Överdödligheten beror huvudsakligen av självmord, rökning och accelererat åldrande.

Kommunerna som vårdar handikappet borde trycka på psykiatrin för att använda behandlingar som förbättrar funktionsförmågan och som minskar kommunernas kostnader. Om psykiatrin fungerar dåligt får kommunerna stå för notan tyvärr.