”Larmrapporter om den ökande psykiska ohälsan har förekommit i mer än tio år utan att mycket gjorts för att möta de ökande behoven”, skriver Anki Sandberg och Kjell Broström.

Läs mer hos SVT.se Opinion.

Kommentar  
SVT kanske skulle satsa på TV-programmen Psykiska vraken, där ett antal personer med psykisk ohälsa av olika valör blir coachade att må bättre och man får följa dem viss tid och se hur måendet förändras. Folk får då tips om hur de själva kan må bättre. Bättre sådant än städprogram.
Det är antagligen lättare att få vård för lindrigare psykisk ohälsa än för tyngre problematik enligt riksrevisionen.

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/tunga-patienter-valjs-bort-i-vardvalet/
Verkar som allvarliga psykiska sjukdomar är konstanta och antagligen det som ökar är sannolikt lindriga psykiska besvär, som uppfattas som viktiga av individen, men som kanske inte är sjukdom. Man kanske söker för livsproblem som man hoppas få lösta eller problem på jobbet som man inte kan hantera riktigt. Det är säkert lättare att bli sjukskriven för psykiska besvär.

Vad göra åt saken? Analysera och utred problemet. Lindriga psykiska symptom är inte så lätta att behandla med mediciner och annan behandling. Men kanske om de får besked att de inte har någon psykisk sjukdom att de blir friskare.

Kanske att psykiatrin skulle tillhandahålla onlinetester på internet för de allvarligaste psykiska sjukdomarna så folk får ett förhandsbesked om hur allvarliga besvär de har.