Låga D-vitaminnivåer utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar.

Trots upprepade påstötningar om vikten av uppdaterade riktlinjer i området agerar inte ansvariga myndigheter, skriver forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble.

Att D-vitamin är nödvändigt för ett välfungerande immunförsvar och att D-vitaminbrist ger upphov till värk, muskelsvaghet och kognitiva nedsättningar är väl känt. 

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Läs en annan artikel om att 65 % har brist på vitamin D vid schizofreni.

Kommentar  
Schizofreni kallades ju förr för förtida demens.
Nu tror man att demens är vanligt i norra Sverige på grund av brist på D-vitamin.
Jag har allvarliga tankar på att köpa någon form av multivitamin tablett, så att jag kan utesluta att det dåliga måendet beror på den saken.
Kom att tänka på att om 65 % av de med schizofreni har brist på vitamin D, så kan man tänka sig att mamman kanske också har tendens till vitamin D brist. Kan vara värt att kolla kvinnor som har ärftlighet för schizofreni om deras vitamin D nivåer under graviditeten är normala. Inte säkert att dagens D-vitamin tillskott är tillräckligt för dem.
Men cancern har ökat. Den ska också bero på D-vitaminbrist. Eller också är D-vitamin bara i ropet just nu.
Bra att vitamin D tas upp. Icke-europeiska invandrare har en ökad risk för schizofreni och kanske vitamin D brist kan spela roll här.

Intressant vore också att mäta vitamin D hos nyinsjuknade. Men troligast är vitamin D viktigast under graviditeten. Sedan 30-40 år tillbaka verkar de med schizofreni blivit friskare. Kanske att gravida fått extra vitamintillskott bl.a vitamin D samt att barnen får AD-vitamin droppar kan ha bidragit till detta, men det kan ha varit annat också.