För att rehabilitering ska ge bäst effekt för personer med psykiatriska diagnoser bör den ske innan de sjukskrivs, enligt forskningen.

Inget ont i att Inspektionen för Socialförsäkringen betonar betydelsen av arbetsplatsen och arbetsgivaren i rehabiliteringsarbetet. Det håller vi med om.

Men frågan som vi på RSMH ställer oss är – Vad händer med dem som redan är sjukskrivna? Ska de lämnas därhän, för att ”forskningen” har visat att det inte ger lika ”bra effekt” att satsa på denna grupp?

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Jag tycker att det låter konstigt. Sjukskrivning bör ske först och sedan rehabilitering om det ska ligga i patientens intresse.
Nu är väl de nu sjukskrivna ett tillfälligt problem, eftersom sjukskrivningar har väl maxtiden ett år, men vid schizofreni och vissa andra sjukdomar kan det bli längre än ett år.

Det kan bli så att läkare inte får sjukskriva vissa psykiska diagnoser utan ordinera rehabilitering istället. Tyvärr kommer detta att framkalla stora protester. Ett annat sätt att korta ner sjukskrivningar är effektivare behandling mot sjukdomen. Så det finns flera alternativ.

En sak att känna till att har man sjukersättning med schizofreni och vill testa om det går att jobba, så har man rätt till arbetsrehabilitering enligt IPS-modellen, som innebär att man får ett jobb och sedan hjälp att klara av jobbet.