Hannes Qvarfordt

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) delar årligen ut ett pris till den person eller organisation, som man anser har utmärkt sig mest under året i att sprida ovetenskapliga förvillelser till allmänheten.

Till årets utmärkelse tar jag mig friheten att nominera Sveriges mest välrenommerade universitet, Karolinska institutet.

Jag kunde ha gjort detsamma redan förra året, och året dessförinnan.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
När det gäller forskning, så krävs pengar och man söker anslag för sitt projekt, så den enskilde forskaren får anslag från olika stiftelser oftast. Det förekommer också ibland idag att forskarens lön är också finansierad av anslag. Vid vissa fakulteter måste professorerna själva ansöka om pengar till sin egen lön. De kan ha en grundlön i klass med sjukersättning från universitetet. Noterar att Hannes vill öka friheten för brukare, men minska den för forskare. Både brukare och forskare behöver frihet.
Hannes lär ligga bra för priset: Årets gnällspik! :-)
Vad gäller schizofreni, så betonas kombinationen av gener och miljö, där miljön är det som utlöser sjukdomen snarare än gener. Samma sak gäller de som har schizofreni att återfall i psykoser kan orsakas av miljöfaktorer och man ger föräldrar familjeutbildning för att skapa en mer gynnsam miljö och det halverar psykoserna.
Jag befarade att bloggaren hade utsett Viska till årets förvillare.
Troligtvis så måste psykisk sjukdom ses ur både ett biologiskt och ett psykosocialt perspektiv. Om man hävdar att orsaken är enbart biologisk då hamnar man i ett absurt läge som inte är humanistiskt.