Hannes Qvarfordt

Ann-Marie Begler och Lars-Åke Brattlund från Försäkringskassan gör i sin debattartikel i Dagens Nyheter den 27 november minst två medvetna feltolkningar av hälsoläget i Sverige och av sjukskrivningens funktion.

Detta i det uppenbara syftet att misstänkliggöra sjukskrivna människor.

De hävdar, för det första, att svenskarna är ”världens friskaste folk” (Svenskt Näringslivs uttryck!) och stöder sig då på statistiken över kroppslig ohälsa, som i sin tur nästan uteslutande baseras på medellivslängd och barnadödlighet.

En sådan statistik kan dock svårligen fånga in den psykiska ohälsan, som råkar vara den ohälsa som dramatiskt ökar och leder till höjda sjukskrivningstal.

Det faktum att Sverige hör till de länder i världen, där det förskrivs mest psykofarmaka, rimmar också mycket illa med talet om världens friskaste folk. 

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
KBT ger inga fantastiska effekter utan som mediciner eller sämre samtidigt är den långvarig ett halvår och kostar nog 10000 kr minst per person. En intressant sak är att KBT:ns effekter har minskat med tiden, så den gav bättre effekt för 10 år sedan. En sak alla inte är medveten om är att för att KBT:n skall ge bevisad effekt så måste den ges på samma sätt som när man utprovade den. Om t.ex psykoterapeuten tycker att de som utprovade behandlingen var klantskallar och förbättrar den efter eget huvud blir effekten inte bevisad längre. Det här glöms bort att psykoterapi kan vara svår att standardisera. Jag är övertygad om att Sveriges mest klåfingriga psykoterapeut bara ger obevisad effekt.
Jag tror inte heller på att psykoterapi kan göra en frisk från schizofreni. Det kan få en att må bättre men inte bota sjukdomen. De som hävdar det är ovetenskapliga.
Schizofreni är den svåraste psykiska sjukdomen, där 15 % arbetar, men med arbete + coach på jobbet + kognitiv träning kan 60 % arbeta troligen. Psykotiska symptom verkar inte påverka arbetsförmågan. Rehabiliteringen av sjukskrivna för psykiska symptom är felaktig i Sverige, eftersom den riktar sig mot psykiska symptom som inte påverkar arbetsförmågan. Det behövs nytänkande istället för ännu mer av annan verkningslös psykoterapi som RSMH förespråkar och som hittills varit verkningslös.