Kerstin Evelius, avgående samordnare för insatser på området psykisk hälsa

Det finns tyvärr inga tecken på att de tio senaste årens enskilda satsningar har lyckats motverka ökningen av psykisk ohälsa.

Denna kvartalspolitik kommer i bästa fall bara att åstadkomma temporära positiva effekter för en liten skara personer och i sämsta fall skapa oöverskådliga systemfel, skriver Kerstin Evelius, avgående nationell samordnare.

Läs mer i Svenska Dagbladet. Tack Geta för tipset!

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2019-01-08 19:07
Problemet med psykiatrin är dårhustänket, som lever kvar dvs inläggning, tvångsvård och bältning. På mentalsjukhusens tid fanns 44000 vårdplatser idag drygt 4000. Det var inte bättre förr trots 10 gånger fler vårdplatser. Nej, satsa på att ge alla psykosociala behandlingar som sjukdomshantering och familjeutbildning, så minskar både symptom och inläggningar med hälften. Psykiatrin får då mer resurser. Med mer resurser kan missbrukare få bättre behandling och de tar nog häften av sängplatserna idag. Där kan ytterligare resurser tillföras med färre inläggningar. Om de sjukaste får bättre behandling så minskar vårdbehovet och då finns mer resurser för andra mindre sjuka. Det är så här psykiatrins problem skall lösas. Sedan gruppboendena är viktigare än psykiatrin för de vårdar 20 %, medan psykiatrins inläggningar 1 %.

Du har inte rätt att posta kommentarer