RSMH:s förbundsordförande, Barbro Hejdenberg Ronsten

Med anledning av att psykiatrireformen fyller 25 år släpper Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) ett nytt förslag till samhällsreform för psykisk och social hälsa.

Vi vill säkerställa att alla får rätt till ett värdigt liv genom att göra socialtjänstlagen till en rättighetslag och undersöka möjligheterna att införa basinkomst för alla.

Ingen ska nekas vård eller behöva vara fattig som en konsekvens av sin psykiska ohälsa.

Därför behövs en reform inte bara av psykiatrin, utan av samhället.

Läs mer hos RSMH.

Kommentarer   
Geta
#2 Geta 2020-12-15 15:37
Det behövs någon klok person som lotsar en genom labyrinten, när man har drabbats av allvarlig psykisk sjukdom. På min tid fanns det inte någon sådan. Jag fick famla i blindo.
Admin1
#1 Admin1 2020-12-15 14:45
Problemen varierar mycket från person till person. Viktigast är garanterad försörjning för ingen ersättning kan ge stress och förvärra sjukdomen. De är väl de som har ett psykiskt handikapp och saknar arbete, som har det svårt ekonomiskt. Det behövs för dem typ grundtrygghet som kan kallas utredningsersättning eller omställningsersättning.

För de som har arbete och får en svårare psykisk sjukdom behövs en förstärkning av arbetstrygghet gentemot arbetsgivaren, mindre diskriminering och bättre arbetsmiljö. Man kan bli extremt dåligt och godtyckligt behandlad utan att få någon form av stöd och inte ens av facket. Arbetsgivare som satt på sig helgonglorian själva är sämst i klassen och verkligen avslöjar sin sanna natur och vad de går för.

Du har inte rätt att posta kommentarer