En studie har undersökt läsförmågan vid schizofreni som kan vara nedsatt.

Ögonrörelser, exekutiv processering och förståelse mättes.

Personer med schizofreni hade mer ögonrörelser än kontrollpersoner, vilket ledde till lässvårigheter och långsammare läsning.

Vid schizofreni hade man också svårigheter med förståelsen av texten och hade problem att överföra skrivna ord till fonetiskt korrekt tal.

Problemen vid läsning vid schizofreni påminner mycket om dyslexi.

Forskarna tror att lästester tillsammans med annan information kan användas för att tidigt fånga upp de som kan komma att insjukna i schizofreni.

Läs mer hos GoodTherapy.

Kommentarer   
Fragile80
#5 Fragile80 2012-05-11 18:24
Jag har svårt att läsa långa texter.
Skulle aldrig palla att läsa en bok nu.
Bitte
#4 Bitte 2012-05-07 16:09
Citerar Geta:
Kan det inte ha berott på att Da Vinchikoden var en ganska spännande och därför lättläst bok? Det var nog inte en slump att den blev så populär.

Nej, den boken var ganska svårläst
Jocke
#3 Jocke 2012-05-07 03:06
Ja, jag sträckläste också da-vinci koden, har köpt Ozzys memoarer på rea, men orkar inte riktigt börja läsa den. Jag tror inte jag hade fått ngn adekvat hjälp av skolanmed att förbättra snabbheten och läsförståelsen. Förresten så kommer jag ihåg, att i Uppsala fick jag lära mig att läsa snabbare med ngn rullande maskin. Men varför måste jag ha schizofreni, jag får visserligen mental energitillskott av vad jag kallar externa röster, men annars har jag ingen egentlig information, utan det känns som man befinner sig i ngn slags tävlingsfas non-stop!
Geta
#2 Geta 2012-05-06 20:09
Kan det inte ha berott på att Da Vinchikoden var en ganska spännande och därför lättläst bok? Det var nog inte en slump att den blev så populär.
Bitte
#1 Bitte 2012-05-06 15:57
Jag har lässvårigheter när det gäller längre texter. För några år sen, när Da vinchi koden kom, så läste jag ut den och direkt efter det läste jag Innan frosten. Jag jublade eftersom jag inte kunnat läsa böcker. Men efter det så blev det grötigt igen och har sedan dess inte läst någon bok. Det var ett infall av friskhet kanske som inte höll i sig.

Du har inte rätt att posta kommentarer