Individer med schizofreni, bipolär eller depression kan vara mindre empatiska än individer utan dessa tillstånd enligt en tysk studie.

Vid schizofreni var empatin sämre än vid bipolär och vid bipolär var den sämre än vid depression.

Läs mer hos NEWSMedical.

Kommentar  
Man får inte heller glömma, dem "militanta" kärringarna i hemtjänst samt boende stöd och på vissa mötes platser. Som verkligen är odrägliga. Och viftar bort folk med pajas konster.. :P
Jag håller med artikel skrivarna. Förr hade jag dålig empati men det har blivit bättre nu med det också.
Jag förstår ofta vad andra människor känner och tar också hänsyn till detta...

Många med den här sjukdomen visar på en betydligt bättre empati än genomsnittet av befolkningen och kanske kan förmågan att känna med andra människor ibland förstärkas av de erfarenheter man får.
Å andra sidan vet jag inte om Flashbacks mest tongivande medlemmar är helt neurotypiska...

Men jag håller med om att Viska är ett trevligt ställe att vara på, fullt av medmänsklig värme och unika livserfarenheter.
Inte tycker jag att det visas mer empati på Flashback än vad det görs på Viska?
Vid schizofreni så har man också försämrad förmåga att avläsa andra personers känslor via ansiktuttrycket. Om man inte ser hur andra mår så kan man ju få sämre empati.
Nu sägs det ju att vi med schizofreni inte har något filter- vi suger åt oss allt och även andras känslor. Vi blir deprimerade när personer i vår närhet är deprimerade. Det är kanske inte empati men det är väldigt jobbigt och gör att vi gärna isolerar sig från andra människor.
Jag tror att det är viktigt att betona att det vid en del så kallade empatistörningar, så rör det sig snarare om en annorlunda empati än en empatibrist.

Fabian har empatistörning (ingår i autismspektrum), vilket visar sig genom att han inte lika automatiskt som normalstörda känner av hur andra mår och hur hans agerande påverkar oss. Det som de flesta känner av "med ryggmärgen" behöver han använda sin intellektuella förmåga för att känna av, vilket bidrar till att han blir trött av socialt umgänge.

Men om han väl förstått att någon är ledsen eller orolig eller vad det nu är, så är han enormt medkännande. Att ha annorlunda empati är inte samma sak som att vara likgiltig. Ibland snarare tvärtom.
De poliser som jag har träffat hade verkligen empati!
Se på mc-Knuttar eller poliser.. Eller idioter som förstör grann sämjan utan psykisk störning... Det finns en hel hög idioter som inte räknas in i psykiskt sjuka... :sigh: