Psykotiska symptom förekommer även hos psykiskt friska, även om besvären oftast är övergående, men ger ingen psykiatrisk diagnos hos dem.

Men hos vissa friska individer kan psykotiska besvär vara återkommande utan att de besväras av det eller behöver vård.

Att höra röster i sig behöver inte vara allvarligt, men det kan vara så att kombinationen av röster och vanföreställningar leder till psykossjukdom.

Det finns också tecken på att det är tolkningen av vad rösterna innebär som skiljer frisk från sjuk.

Friska personer tenderade att förklara sina psykotiska besvär psykologiskt, andligt eller normalisera medan de med diagnos ofta skyllde på att andra framkallade besvären eller trodde att de var i fara eller hotade.

Det finns en teori att trauman kan ha framkallat paranoia, vilket gör att psykotiska symptom blir plågsammare och vårdkrävande.

Men en studie har kommit fram till att både friska med psykotiska symptom och psykossjuka har utsatts ofta tidigare för trauman, men medan de friskas röster är vänliga är de psykossjukas ofta hotande.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
Man kan undersöka t.ex hur vanligt trauman är bland de som har schizofreni och jag tror det är 40 %. Sedan kan man göra försök på möss också och testa olika miljöfaktorer.

Börjar tvivla på att paranoia ligger bakom psykotiska symptom, eftersom de med paranoid personlighetsstörning inte är mer psykotiska än andra.
Man kan ju inte ge sockerpiller om man forskar om miljön. Hur gör man när man forskar om miljön?
Det forskas en del på miljön men det är svårt att göra det. Det låter lätt men svårt i praktiken. här finns info:
http://www.viska.se/index.php/nyheter/4-nya-roen/3591-miljoefaktorer-som-oekar-schizofrenirisken
metamfetaminanvändning, migration till ett nytt land som baby, barnövergrepp, immunsystemet och interaktionen mellan några av dessa faktorer har blivit intressantare.

Själv tror jag på infektioner och epigenetiska faktorer dvs miljöpåverkan på generna, som ändrar deras funktion.
Varför tar forskare så sällan upp miljön när det gäller schizofreni? Varför forskas det inte på det?
Tänkte på vad de skrev om att friskas röster var vänliga och de psykossjukas hotfulla. Vid min enda psykos var rösterna väldigt högljudda och hotande. Sedan när jag fick antipsykotika så blev de dämpade och fick normal samtalston. De ändrade sig helt och blev vänliga och rent ut hjälpsamma ibland. Det verkar som jag med antipsykotika fick friska röster.
"Non-clinical populations usually experience voices with a neutral or even positive emotional content" and to selectively be able to avoid some voices expressed with a negative emotional content by paying more attention to what you are able to hear more objectively may eventually generate a more unpleasant voice hearing experience, disorganization and negative symptoms...
Autism då är man väl på sätt och viss omedveten om omvärlden och inne i sig själv. Vid autism är väl oftast intelligensen kraftigt nedsatt och så är det inte riktigt vid schizofreni. Vid schizofreni kan man verka dum på grund att man tror på helt otroliga vanföreställningar, men det rör sig nog inte om dumhet utan feltolkning. Vanliga människor kan feltolka ibland, men inte lika kraftigt som vid schizofreni.
Kan det inte snarare vara en sorts autism i stället för kognitiv brist att saker och ting tolkas galet?
De har brister i tolkningen av verkligheten. De har på grund av kognitiva brister inte fullständig förmåga att tolka verkligheten rätt utan missförstår saker. Kom ihåg Alternativ han var ju på pappret väldigt intelligent, men missförstod ofta saker och feltolkade trots en väldig intelligens. Verkade därför mindre intelligent än vad han faktiskt var.
Hur kommer det sig då att personer med extra hög intelligens kan drabbas av psykos och schizofreni?