Överdrivet självförtroende eller dålig självreflektion kan förekomma vid schizofreni.

Tidigare studier har funnit en koppling mellan verbalt minne och självreflektion samt självförtroende vid schizofreni.

En ny studie visade att självförtroendet sitter i en del av prefrontala kortex i hjärnan och att vid schizofreni orsakas det överdrivna självförtroendet av brister i minnet.

I en aktuell situation när man skall värdera en händelse så minns man inte tillräckligt bra hur det gått tidigare i liknande situationer och därför blir man överoptimistisk om sig själv.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
Jag är helt övertygad om att jag förstår de symptom som jag har drabbats av och tvivlar inte en sekund på att jag kommer lyckas att ta mig in på den ordinarie arbetsmarknaden.

Inser att detta av vissa stämplas som ett överdrivet självförtroende, men vem bryr sig. Det är ju bara att visa att dom har fel

Mvh stefan
Under en psykos så kan ju minnet försämras, så det kan ju förklara att självförtroendet ökar. De med mani kan väl säkert också ha förhöjt självförtroende, men där tvivlar jag på att minnet spelar in utan det är nog dopaminpåslaget.

Quoting Admin1:

Ja, det stämmer att vid psykos är man ofta bäst i världen och i världens centrum. Man kan ibland tro att man skall rädda mänskligheten undan en katastrof.


Ja jag har varit i det stadiet och jag var riktigt duktig. :)
haha HA HA ha HAHA ha ha ha ha ha haaaaaaaaaaaa
Ja, det stämmer att vid psykos är man ofta bäst i världen och i världens centrum. Man kan ibland tro att man skall rädda mänskligheten undan en katastrof.
Jag tvivlar också på att så många här på Viska har gott självförtroende. I så fall måste man nog ha sällskap av en "psykosunge."
Egentligen när man tänker efter så är det inte många här som verkar ha överdrivet självförtroende. Jag tycker nog att det mest har märkts hos forumtrollen som vi haft genom åren och de är ju inte många.
De menar att dålig självreflektion är samma sak som för stort självförtroende. De pratar också om självsäkerhetsbrister.
Dom menar kanske att man verkar som om man har ett stort självförtroende utåt sett, men inombords så har man inget självförtroende alls. Då blir det en dålig självreflektion.
I och för sig det finns andra som också kan ha överdrivet självförtroende - ledare, politiker, artister, en del forskare och läkare. En som jag tror inte har överdrivet självförtroende är nobelpristagaren Arvid Carlsson och kanske därför han har varit så framgångsrik.