Personer med schizofreni har allvarliga brister i läsförmåga, som inte upptäcks av psykiatrin idag visar en amerikansk studie.

Det kan vara en viktig orsak till den sämre utbildning och arbetsförmåga men bristerna är behandlingsbara.

Speciellt flytet i läsningen, förvaring av ordinformationen och synläsning brister och är en förvärvad dyslexi.

75 % uppfyllde kriterier för dyslexi och 50 % läste sämre än en 8:e klassare trots att de innan insjuknandet läste normalt. Forskarna anser att dessa lässvårigheter är behandlingsbara.

Läs mer i medwireNews.

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2014-09-18 20:08
Schizophreniaforum.org skriver om denna studie, som tyder att dyslexi är vanligare än man tidigare trott.

http://schizophreniaforum.org/laynews/detail.asp?id=2094

Slutklämmen var:

"Resultaten tyder på att avhjälpa denna nedgång i läsförmåga skulle kunna hjälpa personer med schizofreni övervinna de svårigheter de har med att leva självständigt."

Kanske att ta i lite väl mycket.
Admin1
#1 Admin1 2014-09-12 14:34
Märkte direkt efter insjuknandet att läsförmågan var urkass, men det berodde på extremt dåligt närminne, som förbättrades ganska snabbt och då blev läsförmågan mycket bättre.

Men jag hade stora problem att läsa engelska, men svenska gick utmärkt. Kanske det var störningar i minnena från tonåren, då jag lärde mig läsa på engelska. Svenska lärde jag mig läsa mycket tidigare.

En kille på Schizophrenia.com jobbade som programmerare på en bank (före insjuknandet var han kapten i US Army). Hans fasa på jobbet var att tvingas läsa manualer för då fick han jätteproblem att förstå texten så han hade dyslexi trots att han jobbade.

Du har inte rätt att posta kommentarer