Verningstecken

Förändringar i språket för att uttrycka sig kan vara ett varningstecken för schizofreni, men förändringar i uppmärksamhet och minne är typiska första tecken.

Sådana saker kan försämra arbetsförmåga samt förmåga till sociala kontakter säger Professor Peter Falkai.

Oftast upptäcks dessa symptom av omgivningen först vid akut psykos. Symptomen utvecklas under lång tid och förändrad verklighetsuppfattning är ett annat varningstecken. Ljud och färger kan vara starkare eller förändrade.

Vissa kan ständigt se sig som mål för andras gester, agerande eller kommentarer, vilket kan vara ett förebud för hallucinationer och vanföreställningar.

Tidig upptäckt och behandling är viktig för att göra sjukdomen mindre allvarlig.

Läs mer hos SBS.com.

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2014-10-17 18:29
Jag märkte flera år innan att närminne och koncentrationsförmåga var sämre och det var svårare att tänka. Detta oroade mig en hel del faktiskt. Jag hade dock inga psykossymptom. Jag läste i böcker om schizofreni, men på den tiden fanns ingen behandling. Idag hade jag ätit Omega-3 för att förebygga psykosutbrott.
Geta
#2 Geta 2014-10-17 17:04
Det första tecknet som min mamma märkte var att jag inte ville vara med när familjen hade gäster. Då var jag 13 år. Då förutspådde hon att jag skulle bli psykiskt sjuk. Vad rätt hon fick!
Admin1
#1 Admin1 2014-10-17 16:58
Sådana här saker kan vara viktiga att känna till om schizofreni förkommer i släkten och det gör det för 80%. För andra är det nog svårare och särskilt om man lever ensam och saknar observatörer.

Du har inte rätt att posta kommentarer