I femton kapitel går Oliver Sacks igenom lika många grunder för att hallucinera.

Vi möter personer med synnedsättningar, vars hjärnor inte klarar av bristen på synintryck och därför ”hittar på” märkliga bilder.

På samma sätt börjar vår hjärna uppfinna upplevelser åt oss om vår omvärld är alltför fattig på intryck.

Hallucinationer kan bero på trauman, trötthet, stress eller droger. De är vanligt förekommande vid en mängd sjukdomar.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Kommentar  
Min läkare sa att folk går ut med sin bipolär diagnos men inte med sin schizofreni diagnos för att den senare påverkar tankeförmågan.
Jag tror en del äldre får psykoser för att de bär på schizofrenigener och att nedsättningen av tankeförmågan som ofta kommer i högre ålder triggar en schizofreniliknande sjukdomsbild. Vid schizofreni är ju också tankeförmågan nedsatt. En annan sak som säkert kanske kan trigga psykoser hos äldre kan vara depressioner.
Personer med Parkinsons sjukdom kan få psykoser av sina mediciner. De behandlas av neurologer.
Många äldre personer, som är isolerade och lever i en ostimulerande miljö får psykossymtom.
Tidningen är besviken på att författaren inte tar upp psykotiska hallucinationer, men som neurolog träffar man inte sådana patienter.

Psykotiska hallucinationer skiljer sig från andra hörselhallucinationer genom att de är mer verkliga dvs kommer utifrån och upplevs som en verklig röst. Vid psykotiska röster kan ju också vanföreställningar påverka rösterna och att tro att rösterna är verkliga är ju lite av vanföreställning, eftersom ingen pratar i närheten.

Intressant att brist på sinnesintryck kan ge hallucinationer. Psykotiska hallucinationer uppträder ofta vid vila och då uppmärksamheten är vänd inåt. Kanske uppträder en liknande sak hos icke-psykotiska med röster. Att hjärnans overksamhet gör att uppmärksamhet vänds inåt mot tankarna som börjar prata för att fylla ut tomrummet/tystnaden och bristen på stimulans.