hjärna

En amerikansk studie har funnit att dålig funktion i främre delarna av hjärnan och vid tinningarna kan ge minnesstörningar vid schizofreni.

Minnesstörningarna består av svårigheter med associationer t.ex om man skall göra hamburgare så köper man köttet, men har svårt att komma ihåg hamburgerbrödet, som också krävs.

Felet verkar sitta också i hjärnans hippocampus. Det område i hjärnan som hanterar associationer var 30 % mindre aktiverat vid schizofreni.

Forskarna tror att just oförmågan med associationer kan skapa de stora kognitiva problem, som finns vid schizofreni och göra det svårt att klara av att arbeta och klara vardagen.

Minnesstörningarna liknar inte demens utan mer ADHD och sitter vid schizofreni vid dorsolaterala prefrontala kortex. Behandlingar skall helst alltså riktas mot detta område i hjärnan.

Läs mer hos EurekAlert.

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2015-07-23 19:56
En kristen vän fick vanföreställningen att Jesus hade kommit tillbaka och lämnat henne kvar. Hon uppsökte ångestriden pastorn i församlingen mitt i natten, för att förvissa sig om att det inte kunde var så.
Ready
#2 Ready 2015-07-23 19:37
Det kanske även går att säga: Det som kunde ha hänt har hänt.
Admin1
#1 Admin1 2015-07-23 11:52
Jag tror att vanföreställningar orsakas av minnesfel, som gör att saker, som man tänkt på och tror kanske kan hända blir till att de redan har hänt.

Min mamma fick en vanföreställning om att jag hade spelskulder och det hjälpte inte vad jag sa åt henne. Jag förstod hur det hade hänt. Hon brukar hitta ångestobjekt i tidningarna. Naturligtvis har hon läst i tidningarna om att någon har spelskulder. Sedan har hon börjat oroa sig att jag skall ha spelskulder. Det har gjort att hon minns fel, så att jag har spelskulder istället för sanningen att jag kanske har spelskulder. Det är nog inte bra att tänka så mycket om man kan få vanföreställningar. Det verkar också finnas en koppling mellan ångest och vanföreställningar. Att ångest skulle vara ett förstadium till vanföreställningar.

Vanföreställning = det som kanske kan hända har hänt?

Du har inte rätt att posta kommentarer