Från en schizofrenikongress. Trauma som orsak till psykos diskuterades. En forskare ansåg att hur bra förhållande till föräldrarna var och känslor av dissociation kan bestämma hur en person reagerar på trauma.

De med psykisk sjukdom, som haft trauman i barndomen och hade depression, ångest, mani eller psykos (friska med barntrauma hade liknade subkliniska besvär) hade en värre sjukdom, med värre symptom och mer missbruk. Kan orsakas av stresskänslighet.

En studie på nyinsjuknade i psykos under 10 år visade att 30 % hade utsatts för allvarliga övergrepp, som barn, men hade mindre risk att få fler psykoser, men hade mer självmordsförsök, mer arbetslöshet och mer icke-psykotiska symptom.

PTSD vid schizofreni gick att behandla i en studie med EMDR (ögonrörelseterapi) och exponeringsterapi, som gjorde 60 % slapp PTSD-diagnosen.

Från Schizophreniaforum.org.

Läs Viska:s information om PTSD.

Kommentar  
Intressant att 30 % som fått övergrepp som barn fick oftast bara en psykos. Det är 20-25 % av de med schizofreni, som får bara en psykos i livet och de är friskare än andra. Jag har bara haft en psykos, som utlöstes av ett trauma, men gav ingen PTSD efteråt. Kanske är trauma utlösta psykoser mindre allvarliga därför att generna inte är så betydelsefulla då utan själva traumat.