Grandiosa vanföreställningar vid schizofreni är kopplade till positiva symptom, som hallucinationer och optimism om framtiden visar en ny studie.

De var inte kopplade till depression eller negativa symptom.

Dessa symptom spelar roll i att upprätthålla grandiosa vanföreställningar, som kan vara ett sätt att hantera sjukdomen.

Grandiosa vanföreställningar kan kvarstå om hallucinationer anses vara en speciell förmåga eller kraft.

Läs mer i PsychiatryAdvisor.

Kommentar  
Ja, det låter logiskt. Jag blandar nog ihop saker jag med.
De med grandiosa vanföreställningar söker knappast bekräftelse för de är ju redan grandiosa. Men det finns ett annat fenomen ökad självreflektion, där allt som händer handlar om en själv. Vid psykos är det ofta så att man är i centrum av allt. Men bekräftelsebehov då handlar det nog om dåligt självförtroende och då måste någon säga att man är bra för att man skall må bra.
Jag blandar ihop det med narcissism. Då föraktar man andra människor.
Jag tror också att personer med grandiosa vanföreställningar mest är självupptagna och söker snarare bekräftelse från andra. I min psykos fanns grandiosa vanföreställningar.
Grandiosa vanföreställningar är inte så vanliga här. Det är nog bara ett halvdussin. Jag har inte märkt att någon här med grandiosa vanföreställningar har hackat ner på andra annat än en enstaka person. Tror de med grandiosa vanföreställningar är mest upptagna av sig själv. Andra är inte så intressanta för dem.
Jag gissar att det inte behöver innebära förakt men däremot kan jag tänka mig att det hör ihop med fördomar.
Ingår det förakt för andra i dessa grandiosa föreställningar? Här på Viska ses vi andra som nollor av medlemmar med grandios självbild.