I debatten reduceras psykisk ohälsa ofta till att endast röra den subjektiva upplevelsen av illabefinnande, och psykiatrins uppgift blir att ta hand om människor som ”mår dåligt”.

Detta måste vi undvika, skriver gästkrönikör Adel Abu Hamdeh, ST-läkare i psykiatri. 

Läs mer i Dagens Medicin.

Kommentar  

Quoting Geta:

Personalen läser nog av mycket, när det gäller hur man klär sig.


jo så du kan inte komma in i otvättade 1 månader gamla kläder och tro att din naturliga doft duger till dessa sköterskor mår du tro :roll:
Nähä!? och Ner är upp och upp är ner lr hur säjer man.. :-* :oops:
Min personliga övertygelse är att sjukdomsinsikt saknas vid de flesta psykiska sjukdomar i det akuta stadiet. Jag kan inte förklara annars hur man kan ha ångest i 30 år och fortfarande ha problem med en onödig rädsla. Det vore ju fantastisk om en medicin mot bristande sjukdomsinsikt kom för då kanske alla psykiskt sjuka fick en oproblematisk sjukdom för symptomen gav inga besvär. Jag tror man kan undersöka den kognitiva förmågan vid akut ångest för jag tror den inte riktigt fungerar normalt då sjukdomsinsikten brister.
Det stämmer nog att de som saknar sjukdomsinsikt är sjukare än andra för de får mer tvångsvård än andra. Nu finns ingen behandling mot dålig sjukdomsinsikt annat än en experimentell metod med sköljning av ett öra med kallt vatten. Värst är nog vanföreställningssyndrom med icke-bisarra vanföreställningar som riktar sig mot omgivningen t.ex grannen leder ett pedofilnätverk. Man anklagar andra falskeligen för olika saker, som kan vara sanna men, som inte är det. Fruktansvärt jobbigt efteråt med folk som är förbannade pga det. Så att bisarra vanföreställningar kan vara bättre.
Personalen läser nog av mycket, när det gäller hur man klär sig.