Luktsinnet har fått ökad uppmärksamhet inom schizofreniforskningen.

Prov från luktnerven i näsan är på sätt och vis ett prov från hjärnans celler och som då kan studeras i provrör.

Andra forskare studerar luktsinnet för att kunna förutse vilka som kan få schizofreni och hur allvarlig den kan bli.

Med ett luktest UPSIT, som tar 10 minuter, visades att de nyinsjuknade i psykos, som hade försämrad luktförmåga hade mer negativa symptom 6 månader senare.

Samma sak gällde de som förlorade effekten av antipsykotika.

Preliminära data tyder på att en försämring av luktsinnet kan kanske användas för att upptäcka vilka som snart får en psykos.

De med schizofreni och de med risk för psykos har mindre volym på näshålan och mindre luktlökvolym, vilket kanske kan användas vid diagnostik.

Brister i luktsinnet finns även vid bipolär, men det kan finnas skillnader.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentarer   
Kluvjonte
#3 Kluvjonte 2013-05-27 20:31
jag blev världens kock när jag hade ett av mina längre skov, jag gjorde vin och bakade kakor samt såser blev jag bra på...jag lagade mat åt mina "fantasikvinnor" varje kväll olika mat åt olika kvinnor...jag var en gastronom..luktsinnet fungerade utmärkt.

Jag märker dock att man blir bedövad i näsan av medicinen
stefan
#2 stefan 2013-05-27 07:45
Brukar unna mig plankstek ibland och kan då när jag rejält hungrig sitter på restaurangen tala om när kocken i köket är klar med käket. Det kan ibland svämma över av olika dofter i en restaurang och köket ligger en bra bit bort. Min sambo kan inte förutsäga när käket ska komma med sitt luktsinne.

Mvh stefan
Geta
#1 Geta 2013-05-26 14:46
Innan min schizofreni bröt ut gick jag som sjukvårdsbiträdeselev. Då klarade jag att handskas med uttömningar från kroppens alla öppningar. Numera kräks jag för det minsta. Så jag tycker inte att det här påståendet i nyheten stämmer.

Du har inte rätt att posta kommentarer