Psykotiska symtom som hallucinationer och vanföreställningar är vanligt förekommande hos barn och ungdomar.

Ungdomar med psykotiska symtom har ökad självmordsrisk.

Att omsorgsfullt fastställa förekomst av psykotiska symtom hos ungdomar är viktigt för att kunna identifiera ungdomar med självmordsnärhet.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Tror inte enbart att det är vetskapen om att man har schizofreni som framkallar självmorden. Under vanföreställningar kan man göra livsfarliga saker, som hoppa från broar och liknande. Sedan kan man ha röster som säger att man måste ta sitt liv, så det är nog i många fall inte klassiska självmord.
Orsaken till självmorden måste vara att schizofreni anses vara en av de värsta sjukdomarna man kan ha.
Vid schizofreni så ökar självmordsrisken 4-5 gånger vid psykos. Självmorden är dock ett dubbelt så stort problem vid schizoaffektiv och bipolär.

Vid schizofreni är självmordsrisken störst de första fem åren och sedan avtar det. Kanske nyinsjuknade avbryter medicineringen för ofta och får psykos, vilket leder till självmordsförsök? Depåinjektioner till nyinsjuknade kunde vara en väg att minska psykoserna och kanske självmorden. Ett annan möjlig behandling är att nyinsjuknade i schizofreni får antidepressiva de första åren. Seroquel har antidepressiv effekt, men verkar ändå i studier inte minska dödligheten, men en studie tyder på att Seroquel minskar depressionsbenägenheten ändå. Eftersom Clozapine har starkast minskning av självmord och starkast antipsykotisk effekt kan det vara så att om det kommer effektivare antipsykotika så kan självmorden minska betydligt i framtiden.