Inom befintlig psykiatri råder i Sverige en dominant biologisk förklaringsmodell, med allt fler psykiatriska diagnoser vilka åtgärdas med en närmast lavinartad utskrivning av psykofarmaka, skriver filosofie doktor Carina Håkansson.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Kommentar  
När man är schizofren är man inte bortskämd att ha någon att samtala med, någon som lyssnar. Det är en alldeles ny upplevelse, när man får gå i psykoterapi. Den schizofrene är den ensammaste av människor.
Ja, det kan påverka, men samma problem finns med psykoterapin också. Problemet kan vara större vid psykoterapi, eftersom man träffar terapeuten 30 gånger längre än en psykiater.
Sedan tror jag att effekten på tabletterna beror på vem som ger dem.
Det finns en del psykoterapi = KBT, som sägs ha bevisad effekt. KBTp mot psykoser hade det tidigare, men nu är det enligt senaste undersökningen troligen så att det inte har bevisad effekt. Så först behöver inte bevisad effekt innebära effekt.

KBT är ofta 10-15 timmars behandling, vars effekt är bevisad om man följer samma protokoll, som vid testerna. Emellertid vet man att läkare och terapeuter kan ändra på behandlingar och ibland så mycket att man kan undra om behandlingen verkligen har bevisad effekt längre eftersom behandlingen är annorlunda nu. Detta är ett problem och gör att effekten kan bli osäker. En tablett däremot är alltid samma tablett, men inte en psykoterapi, som kan variera från terapeut till terapeut.
En annan invändning mot hennes resonemang är att psykoterapi ger inte bättre effekt mot depression än antidepressiva. Om psykoterapi var suverän, så borde effekten vara bättre. Antidepressiva är egentligen halvdåliga så då är psykoterapi det också. Är något halvdåligt så bör det vara billigt. ECT t.ex är mycket bättre än psykoterapi mot depression och ger snabb effekt.

Sedan bör psykoterapeuterna satsa mer på att utveckla snabbehandlingar, som kräver bara ett besök och inte 10-15 gånger. En snabbehandling blir billigare och mer konkurrenskraftig mot mediciner.
Alkohol och droger kan framkalla psykoser, sådana saker kan en psykiater upptäcka också bl.a via blodprov. Värst på att framkalla psykoser är väl amfetamin och kokain. Har för mig att förr när läkemedelsföretagen testade nya antipsykotika så var det på amfetaminpsykotiska möss. Kanske ingen bra modell. Men djurmodellerna för test av nya antipsykotika bör förbättras och jag tror det är möjligt med möss med schizofrenigener, som därmed får en mer äkta schizofreni.
I mitt fall var min psykoterapeut både läkare och psykoterapeut.
Psykiatern kan upptäcka om kroppsliga sjukdomar framkallar de psykiska symptomen t.ex epilepsi och tumörer kan ge psykoser i vissa fall. Här finns en tydlig biologisk förklaring på de psykiska symptomen. Så psykiatern har här en fördel som psykoterapeuten inte.

Quoting stefan:

Bra att mer en ett perspektiv ges utrymme och skapar debatt. Jag personligen har nog missgynnats av att så många inom psykiatrin tror på en livlång medicinsk behandling.

Mvh stefan



Jag håller med dig Stefan!

Quoting stefan:

Bra att mer en ett perspektiv ges utrymme och skapar debatt. Jag personligen har nog missgynnats av att så många inom psykiatrin tror på en livlång medicinsk behandling.

Mvh stefan



Egentligen fel att säga så eftersom man kan aldrig veta mer än 10 år framåt, vilka behandlingar som finns. Man kan säga med dagens kunskap kan din läkemedelsbehandling bli livslång, men det kan förändras framöver.