öga

Schizofreni är kopplad till strukturella och funktionella förändringar i synen inklusive speciella strukturförändringar i ögat. Genom att spåra sådana förändringar kan gå att bedöma risken att få schizofreni samt hur schizofrenin förändras enligt en litteraturstudie.

62 % av de med schizofreni upplever synstörning vad gäller form, rörelse eller färg. 

En förändring är vidgning av små blodkärl i ögat, som också finns hos unga med hög risk för att få psykos. Det kan förklara viktiga synförändringar och kan indikera sjukdomsrisk och risk för försämring.

Uttunning förekommer av nervfiberlagret i näthinnan, som vid Parkinsons sjukdom är kopplad till hallucinationer och problem med synskärpa.

En tredje förändring är onormalt elektriskt svar hos celler i näthinnan, när den utsätts för ljus, vilket också kan bli ett sätt att mäta hur allvarliga besvär, som finns av schizofrenin.

Dessutom antipsykotika kan ha en skadlig effekt på synfunktionen. Intressant är också att medfödd blindhet skyddar mot att få schizofreni. Näthinnan är en del av hjärnan och därför kan användas för att studera schizofrenin. Ytterligare studier krävs för att ögat skall kunna användas för att förutse risk för schizofreni, återfall och behandlingssvar.

Läs mer hos EurekAlert.

Originalartikeln kan läsas gratis här.