Olle Svenning om en författare som vill bota schizofreni med peace, love and understanding

Göran Greider råder vänstern att intressera sig mer för biologi, en stor och central vetenskap för den tidiga socialismen.

Jag har ett tillägg: Vänstern borde återta sitt intresse för psykiatri. Det levde för några decennier sedan, huvudsakligen under rubriken ”antipsykiatri”.

De stora läromästarna var Foucault, Laign, Cooper och Szasz.

De omdefinierade beteckningen ”galenskap”; det var inte patienterna utan samhället som led av sjukdom.

Stat och makt använde psykiatrin för att kontrollera och övervaka medborgarna.

Medicin och piller var vapen i maktapparatens kamp mot de avvikande.

Läs mer i Aftonbladet. 

Kommentar  
Den attityden lever kvar hos de unga vänsteranhängare jag känner idag.
Olle Svenning och de flesta andra svenskar känner inte till att sådana böcker om psykiatri handlar om psykiatrin i USA och läkemedelsindustrin i USA. I Europa är psykiatrin helt annorlunda än i USA. I USA handlar psykiatrin om vård av psykiskt friska dvs inte psykiskt sjuka. Av psykiatrernas patienter i USA har bara 6 % varit inlagda och för psykologerna är det 1 %.

Sedan i USA har läkemedelsindustrin fria tyglar och får sätta priserna själva. Muta läkare är OK med gåvor och förmåner av olika slag. I EU får läkarna inte ens ta emot en penna. Läkemedel är dubbelt så dyra i USA. Skulle USA anta europeiska läkemedelspriser skulle det bli jättekris för läkemedelsföretagen.
Artikeln handlar om boken Pillerparadoxen. Intressant var slutet av artikeln:

I slutet av boken kommer Whitaker på att hans kritik av psykiatrin kan låta ungefär som scientologernas. Då letar han till sitt försvar fram en sensationell konspirationsteori: Det är i själva verket läkemedelsindustrin som finansierar scientologerna. Med hjälp av den sekten ska alla psykiatrikritiker framstå som stollar.
Vilken rörig och osammanhängande debattartikel.
man- kan ju undra va som, är sunt