Kommunerna och landstingens svårigheter att samverka kan bara lösas om staten tar över ansvaret för den specialiserade psykiatrin.

Det säger tidigare socialministern Göran Hägglund (KD) med anledning av kritiken mot hur illa det lokala och regionala samarbetet fungerar kring de psykiskt sjuka. 

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Kommentar  
Det ska vara coolt att ta livet av sig men då förstår man inte att det är definitivt och att man aldrig får höra kommentarerna efteråt.

Quoting Geta:

Råder det inte en kultur att man ska begå självmord. Självmord smittar liksom det gjorde på grund av en bok förr i tiden. http://www.adlibris.com/se/bok/den-unge-werthers-lidanden-9789179538149



Ja andra självskadebeteenden smittar så det vore inte orimligt att självmord också skulle kunna göra det.
Råder det inte en kultur att man ska begå självmord. Självmord smittar liksom det gjorde på grund av en bok förr i tiden. http://www.adlibris.com/se/bok/den-unge-werthers-lidanden-9789179538149
Geta, Självmorden var förr väldigt skambelagda och begick man självmord fick man inte begravas bland andra utan utanför begravningsplatsen. Om skambeläggningen av självmord minskar så kan självmorden öka. Kan vara en av många orsaker.
Det finns motiv varför psykiatrin skall vara statlig men inte annan vård. Huvudparten av de inlagda har tvångsvård eller rättspsykiatrisk vård, så ofrivillig vård är helt dominerande. Men skall psykiatrin förstatligas, så måste gruppboenden också göra det liksom resten av den kommunala psykiatrin för att få ett helhetsgrepp.

Statliga satsningarna som gjordes tidigare borde inriktats på att införa nya effektiva behandlingar typ psykosociala behandlingar samt komplettering av individers behandling. T.ex om klinikerna hade givit patientutbildning eller familjeutbildning till personer som inte fått sådan behandling så hade de fått pengar för detta. Nu satsade man på annat och då blev det ingen effekt nästan. Staten skall satsa på det som säkert ger effekt för då får man effekt.
Det kan inte vara enbart psykiatrins fel att självmorden ökar. Det måste vara något annat i samhället som gör det. Men vad?