Sjukskrivningarna har åter börjat öka i Sverige och kostnaderna i sjukförsäkringen förväntas stiga dramatiskt de kommande åren.

Det väcker självklart frågor om orsaker och om hur de ökande ohälsotalen skall kunna hejdas.

Den i brist på belägg avsomnade hetsjakten på sjukskrivna från mitten av 00-talet börjar åter vakna till liv. I förtruppen återfinner vi de stora, borgerliga dagstidningarnas ledarredaktioner.

Läs mer hos RSMHBloggen.

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2015-10-05 20:19
Det kanske skulle bedrivas forskning på de som sjukskrivs för psykiska besvär för att ta fram mer fakta om hur motiverade sjukskrivningarna är. Jag tror det finns omotiverade sjukskrivningar och det är bra att veta hur många.

Samtidigt vården kan vara bra på diagnos, men troligen sämre på att bedöma funktionsförmåga och arbetsförmåga. Här finns förbättringsmöjligheter.

En sak man kan fundera över är hur länge vårdcentralerna skall få sjukskriva för psykiska besvär innan psykiatrin kopplas in och bedömer diagnos och sjukskrivning. Kan vara värt att testa olika modeller för detta.
Geta
#2 Geta 2015-10-05 16:35
Det är sällan som någon med schizofreni nekas sjukskrivning eller sjukersättning. Vet ingen här på Viska med schizofreni som blivit utförsäkrad.
Ready
#1 Ready 2015-10-05 16:25
Ett problem är att om man har schizofreni och samtidigt har sin intellektuella förmåga i behåll så anser inte sjukvården att man är sjuk.

Du har inte rätt att posta kommentarer