Det inte är en brist på alternativa behandlingar som är problemet inom psykiatrin.

Problemet är istället att de bevisat effektiva behandlingarna inte erbjuds i tillräcklig grad. Det skriver psykiater Christian Rück i en replik.

Läs mer i Svenska Dagbladet

Psykiatriska diagnoser kan inte påvisas via vare sig blodprov eller röntgen. Därför haltar jämförelsen med hjärtinfarkt, skriver Carina Håkansson i en slutreplik.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2016-01-01 14:55
Just nu är det fel att ifrågasätta diagnossystemet, därför att genetiska studier pågår som kan förändra diagnoserna. Bättre att avvakta i 5-10 år för att slippa ändra igen.
Admin1
#1 Admin1 2016-01-01 14:19
Visst stämmer det vad Christian Rück säger om att alla effektiva behandlingar inte används. Det gäller ofta schizofreni och psykosociala behandlingar, som kan nog minst halvera psykosrisken. Allvarligaste bristen vid schizofreni är nog att så få fått kursen sjukdomshantering, som man kan säga är en utbildning hur man vårdar sig själv. Rätt allvarligt om man inte har sådan utbildning, eftersom schizofrenivården idag består till 98 % av vård av sig själv och bara 6 dagar per år är man inlagd.

KBT verkar inte ge effekt mot psykoser. För andra diagnoser verkar KBT:n med åren ge sämre effekt. KBT har bevisad effekt, men det är enbart om KBT protokollet följs som gav bevisad effekt. Om den inte följs är det osäkert med effekten. En KBT behandling tar nog 10 timmar terapeuttid, så chansen att glömma och göra fel finns.

För schizofreni har det funnits diagnostik via blodprov och andra diagnosmetoder håller på att utarbetas.

Du har inte rätt att posta kommentarer