Carina Håkansson är psykoterapeut och ansvarig på Stiftelsen Det utvidgade terapirummet

Allt fler drabbas av psykisk ohälsa men fokus ligger nästan undantagslöst på individuella diagnoser och specialiserade behandlingsmetoder.

Det är olyckligt eftersom det främst behövs något annat; att vara omgiven av människor som finns där för en, att vara behövd, ha en plats och att räknas med, skriver Carina Håkansson, psykoterapeut.

Läs mer hos Göteborgs Posten.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2016-08-31 20:35
En sak att tänka på är att svårare psykiska sjukdomar vårdades förr på mentalsjukhus, som hade 33000 platser. Idag har psykiatrin 4400 platser, men bara 2200 är frivillig vård. Idag bor bara 10 % av schizofreni på gruppboende, så långvariga inläggningar verkar inte göra folk friska utan att bo ensam ute bland folk verkar bättre.

Psykoterapi kan vara problematiskt vid schizofreni på grund av kognitiva brister. Kan man inte jobba, så kan det vara problematiskt med psykoterapi. Också psykosociala behandlingar kanske inte heller fungerar fullt ut. Möjligen krävs speciell pedagogik och repriser av psykosociala behandlingar och kanske även psykoterapi.

Det som sällan nämns vid psykisk ohälsa är missbruk. Mycket av psykiatrins resurser går åt till psykiska symptom som förvärrats av missbruk. T.ex 50 % av psyks vårdplatser är tvångsvård och rättspsyk, där 75 % har missbruk. Missbruksvården måste förbättras.

Du har inte rätt att posta kommentarer