Carina Hellström, överläkare, specialist i psykiatri, legitimerad psykoterapeut med kognitiv inriktning

Psykiatri är en instabil och i grunden osäker verksamhet.

Ibland styrd med förnuft och kunskap till skydd för patienten, men allt oftare är det okunnighet, vilsenhet och rädsla som avgör kvalitet på både diagnostik och behandlingsinsatser.

Läs mer i Aftonbladet.

Kommentar  
Det går att gå upp onormalt mycket i vikt både på gammal och ny antipsykotika/neuroleptika.
Konstigt är att en långtidsstudie på 20 år kom fram till att nya antipsykotika gav ingen ytterligare viktökning och det är tvärtom vad många påstår. Man fick alltså lika mycket viktökning som med gamla antipsykotika.
Psykiatrin har aldrig tidigare brytt sig om att många som är ordinerade antipsykotika går upp mycket i vikt. Det har varit elefanten i rummet bildligt talat.
Detta var bra som hon skrev:
"Missbruk, särskilt alkohol, kan imitera alla psykiatriska sjukdomar och är troligen den vanligaste orsaken till svåra psykiatriska symtom, vilket individen ofta gör allt för att dölja."

Vad gäller diagnoser kan de variera över tiden och inte vara konstanta. Att diagnosen varierar behöver inte vara fel hos alla. Det finns också de som kan vara psykiatriskt multisjuka, som personer med autism. Även vid schizofreni kan andra diagnoser finnas. Sedan verkar psykiska sjukdomar vara genetiskt besläktade, så även om diagnosen är olika kan det kanske vara nästan samma sak.
Vid kraftig viktuppgång kan man få ersättning från Patientskadeförsäkringen eller Läkemedelsförsäkringen. Om förebyggande och/eller behandlande åtgärder vidtagits men utan tillräckligt resultat kan patienten i stället anmäla sådan skada till Läkemedelsförsäkringen.

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=8499
Är det nu fritt fram att anmäla att man gått upp hiskligt mycket i vikt på grund av antipsykotikan man tagit. Går det att anmäla retroaktivt?
Det var ord och inga visor. Har psykiatrin blivit sämre de senaste åren, då den måste ta emot fler patienter som vill ha diagnoser. Förr talades det tyst om diagnoser.