Traditionell arbetsrehabilitering ger 17 % jobb medan IPS 41 % om detta stämmer

Vid schizofreni arbetar ganska få (i Sverige arbetar 8 % mer än 50 % på öppna marknaden, Psykosregistret) och psykiatrin i världen över satsar för lite på arbetsrehabilitering (i Sverige finns IPS-modellen på 17 % av landstingen).

Mest framgångsrika arbetsrehabiliteringen är IPS-modellen, där man får ett arbete och en coach för att klara jobbet. Psykiatrin hjälper också till med psykiatriska problem som kan uppstå.

En metanalys har gjort på de 19 studier som finns på IPS-modellen i världen visade att den var 2,4 gånger bättre än traditionell arbetsrehabilitering.

Effekten varade minst 2 år.

Symptomfrihet krävs inte för prova IPS-modellen. Ju snabbare man får IPS desto bättre för sjukersättning lång tid kan försämra arbetsfärdigheter, men också öka ångest och upplevd sårbarhet. 

Läs mer hos The Mental Elf.

Läs Viska:s Arbete och sysselsättning.

Kommentarer   
Geta
#9 Geta 2016-09-09 22:05
Det finns nog inget perfekt jobb för oss med schizofreni. För personer med Aspergers syndrom har man försökt skapa arbetsplatser för just den gruppen.
sisan
#8 sisan 2016-09-09 20:12
Admin skrev:Jag skulle välja städare eller tidningsbud. Trivsel är viktigt.
Sisan svarar:
Min son är tidningsbud och springer röven av sig i ur och skur för att ALLA vill ha sin tidning vid en viss tid. Reklam läggs på extra och det blir tyngre för dem, lönehöjningarna släpar efter.
Städbranschen jag jobbar inom är det stressigt ,låga löner, inte alltid så trevlig miljö pga diskriminering, nedvärderingar, klagomål ständigt o jämt. Städtid minskas men ändå ska det vara förstaklass renlighet. Ekvationer som inte går ihop. SUCK
Admin1
#7 Admin1 2016-09-09 20:07
Jag skulle välja städjobb på Samhall för det är lugnare takt. En här jobbade med städning på Samhall och sa att det var jättekul. Han fick senare jobb som lärare.
sisan
#6 sisan 2016-09-09 20:02
Geta skrev :Om jag skulle börja om på nytt skulle jag satsa på städjobb. Då blir man kanske inte så diskriminerad som när man har ett mer avancerat arbete.
Sisan svarar:
Jag är i städbranschen och där blir man tillintetgjord, osynlig, något folk kan nedvärdera och göra skyldig för någon annans misstag, du förväntas göra mer än vad som står på kontraktet. Idag måste du springa för att göra ditt jobb samt att det ska vara förstaklass städning. Idag ska du ha körkort för maskin samt legitimation/behörighet + gått städutbildning.
Admin1
#5 Admin1 2016-09-08 20:31
Jag skulle välja städare eller tidningsbud. Trivsel är viktigt.
Ready
#4 Ready 2016-09-08 19:28
Citerar Admin1:
Jo, avancerade jobb är värst, man blir misstrodd och diskriminerad. Själv är jag för intelligent för intellektuella jobb. Nivån på personalen där kan vara överraskande låg och därför förstår man inte riktigt vad man håller på med där. Väldigt jobbigt i längden.


Menar du diskriminerad på grund av sin diagnos?

De intellektuella jobben är väl avsedda för de intelligenta? Om du inte passar där, vilket jobb menar du då att du bör ha?
Admin1
#3 Admin1 2016-09-08 17:44
Jo, avancerade jobb är värst, man blir misstrodd och diskriminerad. Själv är jag för intelligent för intellektuella jobb. Nivån på personalen där kan vara överraskande låg och därför förstår man inte riktigt vad man håller på med där. Väldigt jobbigt i längden.
Geta
#2 Geta 2016-09-08 17:39
Om jag skulle börja om på nytt skulle jag satsa på städjobb. Då blir man kanske inte så diskriminerad som när man har ett mer avancerat arbete.
Admin1
#1 Admin1 2016-09-08 17:36
50-60 % av samhällets kostnader för schizofreni beror på att man inte arbetar. Det borde finnas omställningsbidrag för de som haft ett jobb med hög lön och tvingas gå till ett jobb med lägre lön. Städjobb tror jag är trivsamma jämfört med vanliga jobb. Självständigt. Jag skulle kunna tänka mig själv som städare. Mycket bättre än intellektuella städjobb s.a.s.

Du har inte rätt att posta kommentarer