Idag arbetar 8 % mer än 50 % vid psykossjukdom, så arbete är ovanligt

Nu bör psykosvården i Sverige förändras, menar Socialstyrelsen.

Forskning visar till exempel att en person som drabbats av psykos mår bättre av att få jobb direkt, i stället för att vårdas och sen kanske pröva att jobba.

Läs mer hos Sveriges Radio.

Ny syn på psykosvården

I den längre versionen diskuteras även att Socialstyrelsens förslag innebär att man inte bör satsa på boendetrappa, att polisen inte bör hämta till tvångsvård, hur läkemedel slår olika på män och kvinnor, årliga hälsokontroller, och det tvärfackliga arbete som krävs för stöd till unga som första gången fått psykos samt individanpassat stöd till arbete.

Lyssna på ett radioprogram i 39 minuter.

Läs mer om Arbete och sysselsättning.

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2017-10-30 15:12
Väldigt bra radioprogram, som jag rekommenderar. Men det kommer att bli förändringar i deras rekommendationer. En viktig sak för nyinsjuknade är säkert depåinjektioner, så de inte avbryter medicineringen och får psykos och försämras. En nyinsjuknad har bara 3 % risk för psykos under medicinering annars är risken 40 %.

Sedan aerobisk motion är viktigt för kognitiva förmågan och särskilt också för att kunna arbeta. Missbruksbehandling är viktigt för att minska missbruk, psykiska symptom och dödlighet. Missbrukare brukar ha kort livslängd i regel. Att minska rökningen är viktigt för att minska kroppslig ohälsa.
Geta
#1 Geta 2017-10-27 16:09
Då räknar man inte med mobbningen på arbetsplatsen. Det gör ingen frisk.

Du har inte rätt att posta kommentarer