Förra året blev 6 000 studenter med psykisk funktionsnedsättning beviljade stöd. Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet studenter som har en psykisk funktionsnedsättning och som därför får hjälp med att klara sina studier har ökat stort de senaste åren.

Gruppen är nu åtta gånger större jämfört med ett decennium sedan.

Ökningen väntas fortsätta och en av förklaringarna tros vara att gruppen blivit mer synlig i samhället.

Läs mer hos  SVT. Tack wasp för tipset!

Kommentar  
De flesta tror nog att personer med schizofreni inte klarar något arbete. Då är det ingen mening med studier.
Personer med schizofreni blandar ofta ihop en massa så det blir ordsallad, eller formelsallad. Skulle kunna tänkt mig läsa på halvfart, men se under 1980-talet rådde det andra tankegångar (och andra bullar) inom universitetsväsendet! Då menar jag den snabba studietakt för min utbildning som rådde (som stressad blandar jag ofta ihop allt)! Med stigande ålder har det blivit ännu mer utpräglat än för 35-36når sedan.
Idag finns det stöd av olika slag. Man kan få föreläsningsanteckningar, längre tid på tentamina och pauser, långsammare studietakt. Förr kunde studiemedlet dras in om man inte var tillräckligt snabb och klarade tentorna.
Jag undrar om det någonsin har funnits något stöd med studierna för personer med schizofreni. Om det ens finns idag.
Förr minns jag att man tvingades avbryta studierna pga psykisk ohälsa. Man försvann därför att stöd saknades. Samtidigt om man behöver hjälp med studierna kanske det blir svårare att klara av ett arbete efter examen. Det är lättare att klara studier än arbete. Antagligen därför studier är individuellt medan arbete är mer samarbete idag och då blir det mer komplext och svårt. Det är bara 8 % med schizofreni, som arbetar, så oddsen är dåliga. Men kanske bättre vård kan hyfsa siffrorna.