”Jag vet efter alla mina arbetsamma år att skolan verkligen inte fungerar för alla, för en del har stora problem just med att sitta och studera i skolbänken.

Men de är himla duktiga på att lära sig på ett praktiskt sätt, så varför inte ge de personerna den chansen då?”

Jonas Andersson skriver på RSMH-bloggen om den andra chans som en lärlingsplats kan ge

Kommentar  
Det är så gott som omöjligt att stå ut med diskrimineringen på en arbetsplats, när man berättat att man har psykisk sjukdom som schizofreni. Man skys som pesten. Det är bättre att leva lugnt med bidrag i sin ensamhet.
De som jobbat efter insjuknandet kanske har upplevt diskriminering och kan vara negativa till arbete av den orsaken. Bara 10 % med psykossjukdom arbetar enligt Psykosregistret. Men om man vill pröva på arbete är nog IPS-modellen bäst. Ganska många kan arbeta via IPS-modellen. Man får ett jobb och sedan stöd av en coach för att klara jobbet.
När man väl har vant sig vid att ha friheten, då man är sjukskriven eller har sjukersättning är det svårt att gå tillbaka till ett arbete som upplevs som tvång. Det är inte så enkelt att man kan skylla på samhället.
Det finns redan arbetsrehabilitering IPS-modellen står för Individanpassat stöd till arbete.

Grundtanken är att du ska få hjälp att skaffa ett arbete med lön och få det stöd som krävs för att lyckas på arbetsplatsen.

Det räcker att du vill arbeta för att få prova IPS.

Tanken är att du ska få det stöd du behöver när du vill ha det och är motiverad, utan att arbetsträna först.

https://www.psykosr.se/wp-content/uploads/2014/06/kunskapsblad_ips.pdf
Socialdemokraterna har prioriterat jämlikhet. Alla ska ha samma chans att söka till högskola och universitet efter gymnasium. Därför innehåller också de praktiska linjerna en massa teori. Arbete ska vara det viktigaste för socialdemokraterna och inte bidrag för att värva röster kan man tycka.