81 psykiskt sjuka, som vårdats av sina anhöriga i ett område i Indonesien har fått modern vård istället för att sitta fast kedjade i ett skjul ibland i 20 år.

Lokalbefolkningen ansåg att psykiska sjukdomar orsakades av förbannelser och vården bestod av lokala shamaner eller islamisk healing.

Nu har det ordnats lokal psykiatrisk vård och gratis medicin för de som har schizofreni.

Tidigare hade många inte råd att köpa antipsykotika.

Läs mer hos Jakarta Post.

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2013-11-05 13:42
Jag uppskattar att tvångsvården kanske tar 0,5 % av en person med schizofrenis liv. Inte så mycket egentligen och inget jätteproblem, eftersom 99,5 % av livet i övrigt innebär frihet.
Amandara
#2 Amandara 2013-11-04 12:11
Tur man lever i Sverige och på 2000talet.
Admin1
#1 Admin1 2013-11-02 13:45
Väldigt intressant detta. När psykiatrisk vård saknas i fattiga länder verkar lösningen alltid vara kedjning för de psyksjuka som ställer till problem eller blir våldsamma. Det påminner lite om mentalsjukhusen förr.

Det intressanta är att när psykiatrin inkopplas och de får psykiatrisk behandling, så blir de fria. Lite konstigt för oss i väst där psykiatrin anklagas för brist på frihet och tvångsvård. Det vi kanske glömmer hos oss är att tvångsvården är kortvarig oftast och frihetsberövandet inget stort problem egentligen satt i proportion till livslängden och inte alls 20 års fastkedjning som det var i Indonesien.

Du har inte rätt att posta kommentarer