Varje år läggs hundratals patienter i bältessäng inom psykiatrin i Sverige.

Inom barn och ungdomspsykiatrin i Malmö har man nyligen skaffat en egen bältessäng.

Tvångsmetoden är kontroversiell och nu höjs röster för att helt förbjuda metoden.

Läs mer hos SVT. Tack vnv för tipset! 

Kommentar  
Att bli experimenterad på okända sprutor har jag upplevt. Exempel: Jag vill veta om han överlever denna spruta. :Sades det ute i korridoren. Och jag fick då min första ECT spruta, kändes det som i hjärnan.
Ja har ju snöre på jackan så undrar vem som ska bältas :-)
Nej, jag fick inte ha någon ringklocka. Hade ingen sysselsättning. Tror att min bältning var ett olycksfall i arbetet. Inga lagar om bältning följdes. För att inte bli galen och för att ha sysselsättning under natten noppade jag sönder skumgummimadrassen i två delar. Då hade jag något att göra. Fick inga reprimander för det. Undrar verkligen hur de tänkte där på Psyket.
Intressant att du varit bältad, Geta för det har aldrig jag varit. Har man någon knapp man kan ringa på om man vill ha kontakt med personal? Vad hade du önskat för sysselsättning, när du låg där bältad?
Kan man inte bara stödja i armarna?
Det är konstigt, men de flesta som bältats har störts av att ett extravak har funnits i rummet eller strax utanför rummet. Ensamheten när jag bältades en natt var det värsta. Det är lag på att inte lämna patienten ensam vid bältning.
Kanske avslappnande musik, avslappningsCD och trevligt bältningsrum kan hjälpa. En TV-skärm med musikkanal. Samt en av personalen sitter bredvid och pratar.

Man kanske kan fråga de som bältas vad de vill göra under tiden de ligger där om vad som är intressant sysselsättning för dem då. Tyvärr så skriver aldrig de som blir bältade hur den kan göras behagligare.
Det är sällan som några psykologer tjänstgör på kvällen och natten. Läkare brukar inte heller finnas på avdelningen nattetid. Bältning sker spontant utan några dröjsmål.
Bältning är tortyr, men vad ska man kalla det när man skadar sig själv och det blir massor av sår som behöver sys? Om någon annan gjorde detta skulle det kallas tortyr också och ge fängelse antagligen.

Psykiatern säger att det går inte helt att undvika. Kanske kan bältningen göras behagligare om den inte helt går att undvika. Lugn avslappnande musik eller en avslappningsCD. En psykolog eller psyksjuksköterska talar lugnande och försöker med avslappningsövningar. En annan variant är att ge lustgas. Att ha en TV som personen kan titta på kan också vara bra. Det gäller att rikta uppmärksamheten bort från bältningen.