Karolinska

Ett stopp för att hyra in personal till psykiatrin drabbar bara patienter och fast anställda, skriver Sigmund Soback, överläkare inom psykiatrin i södra Stockholm.

Läs mer i Dagens Medicin.

Kommentar  
Har inte träffat någon psykiater de senaste nio åren, trots att en överläkare inom psykiatrin sagt att jag måste ta antipsykotika resten av livet.
Varför är det sån kö för att träffa psykiater om det finns så gott om dem? Det tar tid att bli inskriven men när man är i systemet tar man sig inte ut så lätt.
Av arbetslösa begär man att de ska flytta dit där det finns jobb. Varför har man inte samma krav på psykiatriker?
I artikeln står att Stockholm har 35 % av landets psykiatrer, men bara 20 % av befolkningen, så egentligen har Stockholm överskott på psykiatrer.
Det kan inte vara kul att bara skriva ut mediciner och föra journaler.
Tror klinikerna måste ha intressantare psykiatrertjänster och skapa ansvarsområden för varje psykiatrer, så jobbet blir mer attraktivt.Kanske kan klinikchefen delegera vissa saker till andra psykiatrer t.ex personalfrågor, utvecklingsfrågor, konfliktlösning, psykosociala behandlingar, anhörigfrågor, tvångsvård mm. Så varje psykiater får en specialuppgift och större möjlighet att utvecklas och specialisera sig.
Här har vårdcentraler gått i konkurs och fått stänga på grund av stora kostnader för hyrläkare. http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/vardcentraler-i-smaland-stanger/